PRODUCŢII MAI MARI PE HÂRTIE DECÂT ÎN REALITATE? Ministerul Agriculturii susţine că raportarea producţiilor obţinute de fermierii români este corectă şi explică modul cum sunt culese şi raportate datele, iar ministrul Agriculturii, Petre Daea, îi invită pe cei care pun la îndoială exactitatea producţiilor realizate de România să meargă în teren la recoltat de porumb.
Reacţia conducerii Ministerului Agriculturii vine după ce ministrul Petre Daea a fost acuzat, de mai mulţi politicieni, că a raportat la Comisia Europeană o producţie de porumb cu vreo 4 milioane de tone mai mare decât au obţinut, în realitate, fermierii români în 2018, fapt ce a destabilizat piaţa cerealelor în UE.
Cel mai recent „atac” la Daea pe această temă a venit pe 19 august 2019, din partea preşedintelui PNL, Ludovic Orban, care a cerut demisia ministrului Agriculturii, reproşându-i acestuia faptul că a furnizat date „umflate cu pompa” către DG Agri.
Solicit oficial demisia lui Daea, pentru că este un mincinos şi pentru că acest lucru a fost relevat de DG Agri, care i-a solicitat în mod expres să rectifice datele privind producţiile agricole pe 2018, deoarece datele prezentate sunt date umflate cu pompa, sunt date mincinoase, date care nu corespund cu producţia agricolă reală a României şi date care au produs inclusiv perturbări pe bursele agricole, ca urmare a raportărilor fictive care au fost făcute de Ministerul Agriculturii, condus de Daea, a susţinut Ludovic Orban, citat de Agerpres, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.
Săptămâna trecută, demisia lui Daea a fost solicitată public şi de către europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European. Detalii AICI: CERE DEMISIA MINISTRULUI DAEA!
Citeşte şi: DOMNULE DAEA, DAȚI-VĂ DEMISIA! AȚI FOST PRINS CU CORMORANUL VOPSIT!
Redăm mai jos, integral, punctul de vedere transmis de MADR către AGROINFO.
Referitor la articolele publicate recent de mass-media şi afirmaţiile unor lideri politici ce vizează producţiile agricole din anul 2018, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) face următoarele precizări:
În ceea ce priveşte scrisoarea DG AGRI Ares (2019) 3806746, MADR a răspuns, încă din data de 24 iulie 2019, prin adresa cu numărul 262762, informând asupra faptului că autorităţile din România au raportat şi raportează producţiile agricole pe baza documentelor înscrise în procedura Institutului Naţional de Statistică din cadrul cercetărilor statistice cuprinse în Programul Statistic Naţional Anual, documente însuşite prin semnătură de cei care le transmit.
Astfel, există două dări de seamă statistice respectiv AGR2A - „Suprafaţa productivă de primăvară” şi AGR2B - „Suprafaţa recoltată şi producţia obţinută, utilizarea îngrăşămintelor, amendamentelor şi pesticidelor”, datele transmise fiind asumate atât de exploataţiile agricole cu personalitate juridică, de primării - pentru exploataţiile agricole individuale (inclusiv persoane fizice autorizate, Întreprinderi individuale, Întreprinderi familiale), cât şi de direcţiile agricole.
Producţia de porumb înregistrată, cântărită şi depozitată a fost verificată şi prin intermediul reţelei de informaţii contabile agricole RICA, aceasta confirmând datele comunicate prin procedurile statistice de mai sus, AGR2A, AGR2B. RICA este un instrument statistic bazat pe o anchetă anuală, efectuată pe un eşantion de 5100 exploataţii agricole şi structurat pe 12 clase de dimensiune economică şi 8 tipologii agricole.
În primul formular, AGR 2A, sunt date statistice culese de INS, la fiecare producător din România, în care se consemnează suprafaţa care a fost însămânţată până la data de 15 iunie. Aceste suprafeţe care rezultă din centralizare se confruntă cu cele de la APIA privind subvenţiile.
AGR 2B se face în toamnă şi cuprinde producţiile obţinute pe suprafeţele declarate până la 15 iunie. Toate informaţiile privind producţiile din România sunt raportate prin dări de seamă statistice, luate sub semnătură. Datele cuprinse în dările de seamă statistice sunt avizate la nivelul fiecărui judeţ de direcţiile teritoriale de statistică, acestea deţinând si un centralizator pe judeţ şi formularele care stau la baza centralizatorului pe unităţi/localităţi.
Facem precizarea că, în solicitarea Comisiei Europene de revizuire a producţiei de porumb se făcea referire la anumite estimări, făcute în perioada de vegetaţie a culturii respective, nicidecum la recoltat.
Aşadar, producţia anului 2018 raportată este corectă, iar faptul că România se află în rândul ţărilor mari producătoare de porumb a fost certificat de instituţii cu atribuţii în acest domeniu.
De asemenea, atragem atenţia tuturor să renunţe la dezinformări pentru a nu crea prejudicii de imagine fermierilor români care an de an, prin munca lor susţinută, realizează producţii însemnate de porumb şi nu numai, contribuind la dezvoltarea economică a României.
Totodată, ministrul Petre Daea îi invită pe oamenii politici care pun la îndoială exactitatea producţiilor realizate de România să meargă în teren la recoltat de porumb, întrucât recoltarea se realizează la vedere.