Adama
AGRICOVER

SCANDALUL PRODUCŢIILOR „UMFLATE”: MADR explică, DAEA îi invită pe contestatari la recoltat, în câmp!

Publicat: 19 august 2019 - 21:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PRODUCŢII MAI MARI PE HÂRTIE DECÂT ÎN REALITATE? Ministerul Agriculturii susţine că raportarea producţiilor obţinute de fermierii români este corectă şi explică modul cum sunt culese şi raportate datele, iar ministrul Agriculturii, Petre Daea, îi invită pe cei care pun la îndoială exactitatea producţiilor realizate de România să meargă în teren la recoltat de porumb.

Reacţia conducerii Ministerului Agriculturii vine după ce ministrul Petre Daea a fost acuzat, de mai mulţi politicieni, că a raportat la Comisia Europeană o producţie de porumb cu vreo 4 milioane de tone mai mare decât au obţinut, în realitate, fermierii români în 2018, fapt ce a destabilizat piaţa cerealelor în UE.

Cel mai recent „atac” la Daea pe această temă a venit pe 19 august 2019, din partea preşedintelui PNL, Ludovic Orban, care a cerut demisia ministrului Agriculturii, reproşându-i acestuia faptul că a furnizat date „umflate cu pompa” către DG Agri.

Solicit oficial demisia lui Daea, pentru că este un mincinos şi pentru că acest lucru a fost relevat de DG Agri, care i-a solicitat în mod expres să rectifice datele privind producţiile agricole pe 2018, deoarece datele prezentate sunt date umflate cu pompa, sunt date mincinoase, date care nu corespund cu producţia agricolă reală a României şi date care au produs inclusiv perturbări pe bursele agricole, ca urmare a raportărilor fictive care au fost făcute de Ministerul Agriculturii, condus de Daea, a susţinut Ludovic Orban, citat de Agerpres, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

Săptămâna trecută, demisia lui Daea a fost solicitată public şi de către europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European. Detalii AICI: CERE DEMISIA MINISTRULUI DAEA!

Citeşte şi: DOMNULE DAEA, DAȚI-VĂ DEMISIA! AȚI FOST PRINS CU CORMORANUL VOPSIT!

Redăm mai jos, integral, punctul de vedere transmis de MADR către AGROINFO.

Referitor la articolele publicate recent de mass-media şi afirmaţiile unor lideri politici ce vizează producţiile agricole din anul 2018, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) face următoarele precizări:

În ceea ce priveşte scrisoarea DG AGRI Ares (2019) 3806746, MADR a răspuns, încă din data de 24 iulie 2019, prin adresa cu numărul 262762, informând asupra faptului că autorităţile din România au raportat şi raportează producţiile agricole pe baza documentelor înscrise în procedura Institutului Naţional de Statistică din cadrul cercetărilor statistice cuprinse în Programul Statistic Naţional Anual, documente însuşite prin semnătură de cei care le transmit.

Astfel, există două dări de seamă statistice respectiv AGR2A - „Suprafaţa productivă de primăvară” şi AGR2B - „Suprafaţa recoltată şi producţia obţinută, utilizarea îngrăşămintelor, amendamentelor şi pesticidelor”, datele transmise fiind asumate atât de exploataţiile agricole cu personalitate juridică, de primării - pentru exploataţiile agricole individuale (inclusiv persoane fizice autorizate, Întreprinderi individuale, Întreprinderi familiale), cât şi de direcţiile agricole.

Producţia de porumb înregistrată, cântărită şi depozitată a fost verificată şi prin intermediul reţelei de informaţii contabile agricole RICA, aceasta confirmând datele comunicate prin procedurile statistice de mai sus, AGR2A, AGR2B. RICA este un instrument statistic bazat pe o anchetă anuală, efectuată pe un eşantion de 5100 exploataţii agricole şi structurat pe 12 clase de dimensiune economică şi 8 tipologii agricole.

În primul formular, AGR 2A, sunt date statistice culese de INS, la fiecare producător din România, în care se consemnează suprafaţa care a fost însămânţată până la data de 15 iunie. Aceste suprafeţe care rezultă din centralizare se confruntă cu cele de la APIA privind subvenţiile.

AGR 2B se face în toamnă şi cuprinde producţiile obţinute pe suprafeţele declarate până la 15 iunie. Toate informaţiile privind producţiile din România sunt raportate prin dări de seamă statistice, luate sub semnătură. Datele cuprinse în dările de seamă statistice sunt avizate la nivelul fiecărui judeţ de direcţiile teritoriale de statistică, acestea deţinând si un centralizator pe judeţ şi formularele care stau la baza centralizatorului pe unităţi/localităţi.
Facem precizarea că, în solicitarea Comisiei Europene de revizuire a producţiei de porumb se făcea referire la anumite estimări, făcute în perioada de vegetaţie a culturii respective, nicidecum la recoltat.

Aşadar, producţia anului 2018 raportată este corectă, iar faptul că România se află în rândul ţărilor mari producătoare de porumb a fost certificat de instituţii cu atribuţii în acest domeniu.

De asemenea, atragem atenţia tuturor să renunţe la dezinformări pentru a nu crea prejudicii de imagine fermierilor români care an de an, prin munca lor susţinută, realizează producţii însemnate de porumb şi nu numai, contribuind la dezvoltarea economică a României.

Totodată, ministrul Petre Daea îi invită pe oamenii politici care pun la îndoială exactitatea producţiilor realizate de România să meargă în teren la recoltat de porumb, întrucât recoltarea se realizează la vedere.

daea-la-porumb_b

Vizualizat: 3448 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

DAEA: BINE pentru FERMIERI, BINE pentru ȚARĂ!

DAEA: BINE pentru FERMIERI, BINE pentru ȚARĂ!

DECLARAȚIE. Ministrul agriculturii, Petre Daea, afirmă că 2019 va fi al treilea an consecutiv bun în agricultură, chiar dacă seceta "a ciupit" din producţie în anumite zone, iar la calitate "a umblat un pic ploaia".

DOMNULE DAEA, DAȚI-VĂ DEMISIA! AȚI FOST PRINS CU CORMORANUL VOPSIT!

DOMNULE DAEA, DAȚI-VĂ DEMISIA! AȚI FOST PRINS CU CORMORANUL VOPSIT!

CIFRE UMFLATE! Senatorul PNL Iancu Caracota îi cere ministrilui agriculturii, Petre Daea, demisia. Petre Daea a fost prins de Comisia Europeană cu cormoranul "vopsit"!  Spune senatorul liberal într-un comunicat transmis presei. Concret, Daea ar fi raportat Comisiei Europene cifre umflate la producția de porumb. În timp ce ministrul agriculturii se lăuda că suntem campioni la producția de porumb, România importa mii de tone de porumb, mai spune senatorul.  

ACUM, CONFERINȚĂ LA MINISTERUL AGRICULTURII! IA UITE, DOMNULE, CUM SE LAUDĂ DAEA!

ACUM, CONFERINȚĂ LA MINISTERUL AGRICULTURII! IA UITE, DOMNULE, CUM SE LAUDĂ DAEA!

MINISTRUL PETRE DAEA ÎȘI PREZINTĂ REALIZĂRILE! Ministrul agriculturii, Petre Daea, susține, în acest moment, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Șeful de la Agricultură a spus că deja și-a auzit vorbe că simte nevoia să se laude cu ce a realizat la Ministerul Agriculturii în doi ani și jumătate, dar și în cele 6 luni cât timp România a deținut Președinția Consiliului UE: Ia uite, domnule, cum se laudă Daea!

DAEA, LA O ȘEDINȚĂ SECRETĂ DE GUVERN ÎN PĂDURE: BĂI, MÂNCA-V-AR TATA, NU E DUMINICĂ ASTĂZI, MĂ?

DAEA, LA O ȘEDINȚĂ SECRETĂ DE GUVERN ÎN PĂDURE: BĂI, MÂNCA-V-AR TATA, NU E DUMINICĂ ASTĂZI, MĂ?

REMANIEREA GUVERNULUI, DISCUTATĂ LA PICNIC ÎN PĂDURE. Premierul Viorica Dăncilă i-a reunit duminică, 14 iulie 2019, pe toți miniștrii cabinetului său la un grătar, la o vilă de protocol din județul Teleorman, pentru a discuta cu ei remanierea guvernamentală care va fi dezbătută luni, în Comitetul Executiv Național, susține Europa Liberă. Locația a fost descoperită de presă. Ministrul Petre Daea i-a luat în primire pe jurnaliști: „Băi, mânca-v-ar tata, nu e duminică astăzi, mă?"

DAEA, despre PRODUCŢIILE de CEREALE din 2018: Suntem pe PRIMUL LOC în UE la PORUMB şi FLOAREA SOARELUI!

DAEA, despre PRODUCŢIILE de CEREALE din 2018: Suntem pe PRIMUL LOC în UE la PORUMB şi FLOAREA SOARELUI!

CAMPIONI LA RECOLTE. Fermierii români au obţinut anul acesta cele mai mari producţii de cereale din istorie, iar la porumb şi floarea soarelui suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, anunţă ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii