Goana după berbeci! Oierii se văd nevoiți, din nou, să dea banii pe berbeci cu origine dacă vor anul acesta subvenția APIA cu cel mai mare cuantum din oierit, sprijinul cuplat zootehnic. La ora asta, berbecii se vând cu 3.000 de lei bucata, iar crotaliile și certificatele de origine cu 1.500 lei, dezvăluie Ionică Sterp, oier din Bihor, vicepreședinte Asociația Profesională a Ciobanilor din România. Ce se întâmplă de s-a instaurat iarăși goana după berbeci cu origine?
Ministerul Agriculturii a modificat anul acesta regulile APIA pentru încasarea subvenției APIA mari la ovine și a făcut în așa fel modificările încât să-i împace și pe cei care au cerut creșterea vârstei la berbecii cu origine folosiți la reproducție de la 6 ani la 8 ani, dar și pe oierii care mai au berbeci de rasă de vândut și nu au apucat să-i vândă în primul val.
Așa că s-a modificat vârsta berbecilor în hotărârea de Guvern, 8 ani berbecii cu certificat de origine, și a rămas neschimbată în ordinul ministrului agriculturii, adică 6 ani pentru berbecii cu origine. Să nu mai știe crescătorul ce vârstă trebuie să aibă berbecul ca să ia subvenția mare pe cap de ovină femelă și să fie nevoit să mai scoată bani din buzunar pentru altă tură de berbeci.
"Noi, ciobanii, suntem gata să mergem la Ministerul Agriculturii, să legăm berbecii de gardul ministerului, așa scandal mare e acum în oierit. Asociația noastră a trimis astăzi o scrisoare către ministrul agriculturii, APIA, Guvern. De ce se fac discriminări și diferențieri între oieri?!" Ne spune revoltat oierul Ionică Sterp.
"Nu înțelegem de ce în Ordinul MADR apărut în data de 18.05.2023 nu s-a respectat această definiție (din Hotărârea de Guvern n.r.) și s-a făcut diferența între crescătorii de animale în sensul că berbecii care asigură raportul de sexe pentru oile înscrise/înregistrate în Registrul genealogic al rasei respective au vârsta de 6 ani, iar berbecii care asigură raportul de sexe pentru oile neînscrise/neînregistrate în RG au vârsta până la 8 ani.
Această diferențiere crează discriminare între fermieri, generează cheltuieli pentru fermieri, pentru care nu erau pregătiți, care nu pot fi făcute de azi pe mâine, crează speculă cu berbecii de origine și haos la eliberarea adeverințelor, atât la RG, cât și la oficiile ANZ și multe alte probleme în sectorul de creștere a oilor și caprelor.
Această situație e cunoscută în MADR, APIA, ANZ, a fost solicitată rezolvarea ei de către fermieri și asociații în repetate rânduri, dar nimeni nu a luat nicio măsură, toate solicitările noastre fiind privite cu indiferență de către autorități.
PUNCTUAL, am solicitat și solicităm să se dea dispoziții ca pentru plata SCZ la ovine și caprine, atât pentru cele înscrise/înregistrate în RG, cât și pentru cele neînscrise/neînregistrate în RG să se aplice aceeași regulă și anume art.2, alin. (1) lit.d) din HG 1571/2022, modificat prin HG 422/2023, în sensul că: "berbec/țap cu certificat de origine - berbec/țap reproducător cu vârsta de maximum 8 ani la data limită de depunere a cererilor de plată. De asemenea, solicităm ca termenul de depunere la APIA a adeverințelor eliberate de RG, OJZ să fie prelungit cu 30 de zile pentru că termenul de 1 iulie este imposibil de respectat," solicită în scrisoare Asociația Profesională a Ciobanilor.