Reclama header big full
Adama
Vinasa Rompak

Scăderea drastică a efectivului de animale alungă medicii veterinari!

Publicat: 11 februarie 2025 - 19:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mulți medici veterinari din mediul rural, concesionari sau împuterniciți amenință statul român cu rezilierea contractelor din cauza scăderii drastice a efectivelor de animale și din cauza lipsei de rentabilitate financiară a medicinii veterinare axată pe animalele de rentă.

„Din păcate, situația colegilor care au contracte cu statul a devenit una dramatică în ultima perioadă. Sunt cel puțin două cauze care au generat această situație:scăderea efectivelor de animale din exploatațiile nonprofesionale și tarifele care nu au niciun criteriu de cuantificare și nicio legătură cu valoarea muncii prestate. În ceea ce privește efectivele de animale acest lucru era de așteptat în situația în care nu a existat o strategie, o politică de încurajare a creșterii animalelor și ca atare ele au dispărut spre abatoare. Poate că și medicii veterinari dacă se implicau mai mult în consilierea proprietarilor,în sensibilizarea factorilor locali să creeze facilități, în special pentru valorificarea produselor de origine animală obținute, numărul de animale nu ar fi scăzut atât de mult, în special bovinele.

capra-oaie-vaca_b

Poate că dacă toți medicii veterinari erau mai prompți și mai implicați în efectuarea însămânțărilor artificiale, în combaterea tulburărilor de reproducție, efectivele nu ar fi scăzut atât de mult. În locul lor nu au apărut din păcate nici ferme comerciale care să compenseze măcar efectivele pierdute, astfel încât impactul asupra medicilor veterinari să fie unul mai redus.

Viața de la sat este una grea, dură, chiar dacă acum lucrurile s-au schimbat în multe dintre ele și mă refer la existența unor utilități pentru a avea o viață decentă. Personal nu am o baghetă magică care să schimbe peste noapte situația, însă recomandări aș avea pentru medicii veterinari care lucrează în mediul rural. Care ar fi acelea? Am să enunț câteva dintre ele:

o relație foarte bună cu administrația locală;
să răspundă prompt la orice solicitare din partea proprietarilor de animale și să aibă pe cât posibil tot ce este necesar să intervină, nu doar câteva medicamente și să-i lase să umble după ce le-ar trebui;
să fie cât mai mult prezent în localitatea în care își desfășoară activitatea;
să fie un exemplu de cetățean model în comunitatea respectivă;
să ajute, să stimuleze proprietarii de animale să se asocieze, să sfătuiască pe cetățenii care au potență financiară să înființeze ferme de animale;
să dețină propriile animale.

Chiar dacă pare hilar, în multe localități din mediulrural animalele de companie sunt din ce mai multe și chiar există solicitări în acest sens, mai ales în comunele din jurul orașelor. Este clar că medicul trebuie să se orienteze și spre această latură. Foarte mulți cetățeni din mediul rural cresc păsări, iepuri, suine, albine pentru care au nevoie de furaje, de vitamine, de premixuri.Cine este mai în măsură decât medicul veterinar să-i pună la dispoziție astfel de produse și să-i ofere și sfaturi. De ce doar un număr redus de medici au la cabinete și astfel de produse să satisfacă cerințele sătenilor? Din toate aceste activități conexe profesiei se pot crește veniturile,” a declarat dr. Viorel Andronie, Colegiul Medicilor Veterinari România, într-un interviu acordat veterinarul.ro

Vizualizat: 617 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Barbu ASTĂZI: 1,5 miliarde de euro pentru irigații!

Ministrul Barbu ASTĂZI: 1,5 miliarde de euro pentru irigații!

11 februarie 2025 - 19:04

Ministrul agriculturii Florin Barbu a avut astăzi, 11 februarie 2025, la sediul MADR, o întâlnire de lucru cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet și cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Întâlnirea de astăzi a reprezentat un pas important în optimizarea și dezvoltarea sistemului național de irigații, printr-o colaborare strânsă între instituțiile responsabile și reprezentanții fermierilor, informează un comunicat MADR transmis Agroinfo.

Cât au crescut anul ăsta cheltuielile la o fermă cu 1.000 de vaci și 1.000 ha teren!

Cât au crescut anul ăsta cheltuielile la o fermă cu 1.000 de vaci și 1.000 ha teren!

11 februarie 2025 - 12:20

Eliminarea facilităților fiscale pentru agricultură și industria alimentară, începând cu acest an, constituie o grea lovitură pentru fermele mari care oricum aveau probleme cu asigurarea forței de muncă.

Anunțul făcut ACUM: Plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Anunțul făcut ACUM: Plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

11 februarie 2025 - 11:33

Uniunea Europeană pregătește o serie de planuri vizând simplificarea regulilor pentru obținerea subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, arată documentele consultate de Reuters, într-un moment în care Bruxelles-ul se grăbește să reducă povara administrativă asupra firmelor locale.

Buget 2025 în Monitorul Oficial! APIA poate începe plățile către fermieri, crescători!

Buget 2025 în Monitorul Oficial! APIA poate începe plățile către fermieri, crescători!

11 februarie 2025 - 05:36

Legea bugetului de stat pentru anul 2025 a fost promulgată luni, 10 februarie 2025, de președintele Klaus Iohannis și publicată în aceeași zi în Monitorul Oficial.

Anunțat ASTĂZI! Ajutor juninci de rasă!

Anunțat ASTĂZI! Ajutor juninci de rasă!

10 februarie 2025 - 19:50

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi un nou ajutor pentru crescătorii de bovine, lansat în acest an, subvenție pentru junincile de rasă. Oficialul MADR a anunțat și sumele alocate zootehniei pentru investiții în ferme în acest an. Ministrul agriculturii a participat astăzi la sediul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București la conferința Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), cu ocazia aniversării a 5 ani de activitate.

ASTĂZI! Vine ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

ASTĂZI! Vine ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

10 februarie 2025 - 19:32

Veste bună pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă ajutoarele naționale tranzitorii pe cap animal, tonă de lapte și pe hectar, aferente anului de cerere 2024. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ministrul Barbu: Jos labele de pe fermierii și procesatorii români!

Ministrul Barbu: Jos labele de pe fermierii și procesatorii români!

10 februarie 2025 - 19:13

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le transmite celor care fac politică în momentul da faţă să dea jos labele de pe fermierii şi procesatorii români şi îi invită în Comitetul de monitorizare a preţurilor, constituit la ministerul de resort, pentru anumite discuţii privind practicile comerciale neloiale.

Comunicat APIA: Plățile APIA făcute ASTĂZI!

Comunicat APIA: Plățile APIA făcute ASTĂZI!

10 februarie 2025 - 19:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, lista fermierilor autorizați la plată, până la această dată, și sumele virate în conturi.

Șapte miniștri ai agriculturii le-au promis asta fermierilor!

Șapte miniștri ai agriculturii le-au promis asta fermierilor!

10 februarie 2025 - 05:40

Ministrul Finanțelor spune că pierderile înregistrate în agricultură măresc deficitul comercial al țării. Degeaba sunt recolte bune, dacă merg la export ca materie primă în timp ce noi importăm tot mai multă mâncare procesată. Șapte miniștri ai Agriculturii au promis, în ultimii 13 ani, că vor înființa depozite și linii de procesare, însă planurile au rămas doar pe hârtie.

Subvenția APIA care intră la plată în perioada următoare!

Subvenția APIA care intră la plată în perioada următoare!

10 februarie 2025 - 05:21

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns fermierilor care au întrebat când vor primi ajutorul de stat la motorină, subvenție APIA de care beneficiază atât fermierii din vegetal, cât și crescătorii de animale care sunt încadrați într-o formă juridică.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii