Ministrul Finanțelor spune că pierderile înregistrate în agricultură măresc deficitul comercial al țării. Degeaba sunt recolte bune, dacă merg la export ca materie primă în timp ce noi importăm tot mai multă mâncare procesată. Șapte miniștri ai Agriculturii au promis, în ultimii 13 ani, că vor înființa depozite și linii de procesare, însă planurile au rămas doar pe hârtie.
Ministrul Finanțelor este nemulțumit de faptul că agricultura generează un deficit foarte mare. Pentru produsele alimentare, sumele au trecut, în 2023, de 3,5 miliarde de euro – cea mai mare valoare din ultimul deceniu. Pierderile sunt legate, în special, de faptul că procesăm prea puțin și compensăm cu mâncare importată.
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor: „Pleacă animale vii din țară și se întoarce salamul. Pleacă grâul, se întorc produse de panificație. Petrecând câțiva ani buni la Ministerul Agriculturii, ca secretar de stat, chiar știu care au fost problemele încă de atunci. Din păcate, nu s-au rezolvat.”
De atunci, au fost în fruntea Agriculturii șapte miniștri care au vorbit pe rând despre construirea unor depozite regionale în marile bazine legumicole din țară. Dar și despre înființarea unor linii de procesare pentru legume și fructe, potrivit newsweek.ro.
Ionuț Lăscaie, reprezentantul Cooperativei din Lungulețu, Dâmbovița: „Astăzi nu avem unul din cele 10 sau 8, sau 15 depozite promise de miniștrii care s-au perindat pe la Ministerul Agriculturii.” Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „A fost ceva din punct de vedere juridic asupra predării terenurilor de către unitățile administrativ-teritoriale. Ele sunt în bugetul Ministerului Agriculturii și, începând cu martie, aprilie, vor începe lucrările la aceste depozite.” Chiar și Casa Unirea, o instituție cu probleme încă de la înființare, a fost inclusă în aceste proiecte. Casa Unirea a anunțat de mai multe ori construcția unui depozit pentru legume și fructe, însă fără rezultat.
În realitate, nu a fost construit. Între timp, Casa Unirea a rămas fără director și este vizată de cercetări penale. Acum, autoritățile vin cu o nouă promisiune: un program de finanțare pentru linii de procesare, denumit Investalim. Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Au fost depuse 37 de proiecte, au fost semnate contracte de peste 3,5 miliarde de lei. Vom produce la carne peste 100 de mii de tone, la ulei peste 130 de mii de tone, cartofi – 30 de mii de tone.”