Adama
AGRICOVER

Să-i interzici țăranului să hrănească porcii cu resturi din gospodărie, înseamnă c-ai aterizat de pe altă planetă!

Publicat: 20 decembrie 2021 - 07:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Am întrebat la toate întâlnirile pe care le-am avut: spunem că această gospodărie ţărănească ar putea fi un pericol de propagare a pestei, dar cum se explică faptul că în fermele comerciale unde sunt măsuri de biosecuritate draconice şi care trebuie respectate apare pesta? Critică ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu absurdul regulilor de biosecuritate impuse gospodăriilor țărănești de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentului.

"Degeaba facem reguli dacă nu urmărim respectarea lor. Sunt de principiu că regulile trebuie să fie clare şi făcute pentru a fi respectate, dacă pui într-o lege de combatere a PPA (pesta porcină africană n.r.) interdicţia gospodarului român, a ţăranului român, de a hrăni animalele cu resturile din gospodărie înseamnă că ori nu eşti ancorat în realitate ori ai aterizat de pe altă planetă şi nu ştii ce se întâmplă în satul românesc. Eu vin din sat. Sunt fiu de ţăran. Ştiu cum se creşte porcul la ţară. Să pui filtru şi să îi impui obligaţia ţăranului român că dacă vine de la pădure să schimbe hainele şi 48 de ore să nu le mai folosească, păi oamenii au aceleaşi haine. Când pui obligaţii unui cetăţean trebuie să te asiguri că ele pot fi duse la îndeplinire, că ele pot fi respectate, omul poate fi de bună credinţă. Noi trebuie să ne îndreptăm cu măsurile acestea împotriva celor care nu sunt de bună credinţă", spune ministrul agriculturii, într-un interviu Agerpres. 

hraneste-porcii_b

sursa foto: iStock

"Legile trebuie făcute să servească cetăţeanului român nu să-l îngrădească şi să îi aducă prejudicii. Când gândim binele comun în scopul de legiferare trebuie să ne gândim la binele larg al populaţiei, la fiecare cetăţean. Industria e normal să ceară, pentru că sunt riscuri. Dar eu am întrebat la toate întâlnirile pe care le-am avut: spunem că această gospodărie ţărănească ar putea fi un pericol de propagare a pestei, dar cum se explică faptul că în fermele comerciale unde sunt măsuri de biosecuritate draconice şi care trebuie respectate apare pesta?" A adăugat șeful MADR. 

Ministrul Adrian Chesnoiu a mai spus că țăranilor nu li se va interzice să crească porci în gospodărie și că se lucrează la un set de măsuri care să nu pună în pericol industria de creștere a porcului, dar nici să impună reguli aberante gospodăriilor țărănești.  

"La PPA nu avem vaccin şi noi vorbim să interzicem ţăranului să îşi mai hrănească cu alimente porcul din gospodărie. Este un nonsens, o aberaţie, a scris-o în lege cineva care nu înţelege specificul României. Eu asta am susţinut şi la Bruxelles de fiecare dată când am mers, România are un specific aparte, dacă nu te raportezi atunci când faci legi la acest specific aparte rişti ca acele legi să rămână publicate în Monitorul Oficial, dar neaplicate niciodată.

Deci vor apărea nişte măsuri care vor încerca să facă acest echilibru între gospodăria ţărănească... şi profit iarăşi de ocazie să le spun românilor că îşi vor putea creşte în continuare porcii în gospodării, vor putea face în continuare reproducţie, evident cu respectarea unor măsuri care să nu pună în pericol industria de creşterea porcului, pentru că, pe de o parte, presa spune că importăm 90% din carnea de porc, e normal că importăm dacă anul trecut 700.000 de porci au fost sacrificaţi preventiv în fermele comerciale, gândiţi-vă ce pierderi au cei din industria de creştere a porcului. Şi aici trebuie să găsim echilibru şi balanţă", a spus Chesnoiu. 

 

 

Vizualizat: 5440 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii