Adama

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

Publicat: 09 ianuarie 2025 - 19:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România a început anul 2025 sfidând în mod deschis legislaţia Uniunii Europene: a acordat noi aprobări de urgenţă pentru pesticide interzise care ucid albinele, în ciuda unei hotărâri judecătoreşti potrivit căreia astfel de derogări sunt ilegale, scrie joi POLITICO.

Aprobările de urgenţă acordate de Bucureşti pentru insecticide interzise împing sectorul culturilor de floarea-soarelui împotriva legislaţiei UE şi scot la iveală dificultăţile Bruxelles-ului în ceea ce priveşte aplicarea acesteia, comentează publicaţia de la Bruxelles.

flori soare_b

Ministerul Agriculturii a aprobat liniştit utilizarea Cruiser 350 FS - un insecticid neonicotinoid interzis în UE din cauza impactului său devastator asupra polenizatorilor. Această decizie sfidează în mod direct hotărârea istorică din ianuarie 2023 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care interzice astfel de derogări, expunând o falie tot mai mare între Bucureşti şi autorităţile UE cu privire la respectarea normelor de mediu, scrie POLITICO, citat de News.ro. Bucureştiul a autorizat utilizarea Cruiser 350 FS pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui în 2025, împreună cu o serie de alte substanţe chimice interzise, invocând infestările grave cu dăunători şi presiunile economice. Această sfidare ridică semne de întrebare cu privire la interpretarea pe care România o dă legislaţiei UE şi evidenţiază dificultatea Comisiei Europene de a-şi pune în aplicare normele.

Sectorul florii-soarelui din România - unul dintre cele mai mari din Europa - este piatra de temelie a economiei agricole. Fermierii din sudul şi sud-estul României, unde floarea-soarelui şi porumbul domină peisajul agricol, se confruntă cu ameninţări semnificative din partea dăunătorilor de sol, precum gărgăriţa frunzelor de porumb (Tanymecus dilaticollis) şi viermii sârmă (Agriotes spp.). Aceşti dăunători pot devasta culturile aflate în faza incipientă, forţând reînsămânţarea costisitoare şi reducând randamentele pe câmpurile cu monocultură. În lipsa unor tratamente precum cele cu neonicotinoide, agricultorii avertizează cu privire la pierderea totală a culturilor în unele zone afectate. Ministerul Agriculturii a menţionat aceste riscuri în decizia sa, afirmând că seminţele tratate vor fi limitate la zonele cu infestaţii grave de dăunători, iar controalele stricte vor minimiza riscurile pentru mediu.

Dar neonicotinoidele - sau neonicele - sunt, de asemenea, recunoscute pe scară largă pentru efectele lor nocive asupra insectelor polenizatoare, studiile făcând legătura între utilizarea lor şi declinul populaţiilor de albine şi pierderea biodiversităţii în general. Acesta este motivul pentru care UE a interzis utilizarea Cruiser 350 FS şi a altor neonice în 2018. Hotărârea CJUE din 2023 a fost menită să elimine lacunele care permiteau României şi altor ţări membre să ocolească în mod obişnuit aceste interdicţii.

Ţări precum Franţa şi Belgia, printre cei mai mari utilizatori de neonicotinoide din UE, s-au conformat rapid. Cu toate acestea, România a continuat să autorizeze utilizarea lor de urgenţă în 2023, 2024 - şi acum în 2025, arată POLITIC

Comisia Europeană a declarat pentru POLITICO că nu a primit încă o notificare oficială privind cele mai recente derogări făcute de România. Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt Eva Hrncirova a confirmat că problema este în discuţie în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, alimente şi furaje - un grup condus de Comisie care reuneşte reprezentanţi ai ministerelor naţionale şi care oferă consultanţă cu privire la punerea în aplicare a politicilor. Hrncirova a subliniat angajamentul Comisiei de a lucra îndeaproape cu România, dar nu a precizat dacă ar putea urma o procedură de încălcare a dreptului comunitar (infringement - n.r.) Apicultorii români, disperaţi că-şi pierd populaţiile de albine Apicultorii din România sunt printre cei mai vehemenţi critici ai utilizării neonicotinoidelor şi au făcut apel în mod repetat la autorităţile UE să acţioneze.

Ei avertizează că utilizarea continuă a acestor pesticide interzise împinge multe exploataţii apicole în pragul colapsului. Având în vedere pierderile masive de colonii, eforturile de refacere sunt din ce în ce mai inutile, deoarece anii de expunere la neonicotinoide lasă stupinele prea slăbite pentru a se reface. Dincolo de impactul economic, apicultorii susţin că diminuarea populaţiilor de polenizatori ameninţă ecosisteme întregi şi securitatea alimentară.

În pofida acestor îngrijorări, Ministerul Agriculturii din România susţine că nu există alternative viabile pentru protejarea culturilor în faţa ameninţărilor tot mai mari reprezentate de dăunători, a presiunilor de pe piaţă cauzate de războiul din Ucraina şi a provocărilor generate de climă. O sfidare care vine pe fondul instabilităţii politice şi un precedent periculos Sfidarea României vine şi pe fondul instabilităţii politice, notează POLITICO. Ţara s-a confruntat recent cu tulburări după ce candidatul de extremă dreapta Călin Georgescu, care a candidat pe o platformă naţionalistă şi anti-UE, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, ale cărui rezultatele au fost anulate apoi pe fondul acuzaţiilor de interferenţă rusească.

Reticenţa Bruxelles-ului de a acţiona provine parţial din teama de a îndepărta ţările membre din Europa de Est, din ce în ce mai rezistente la obiectivele de sustenabilitate ale blocului. Situaţia reflectă o tensiune din ce în ce mai mare între realităţile economice şi presiunea UE pentru politici mai ecologice, în special în regiunile mai dependente de agricultură, comentează POLITICO. Criticii susţin că inacţiunea Bruxelles-ului semnalează ţărilor membre că priorităţile economice pot prevala asupra legislaţiei de mediu. „Aceasta creează un precedent periculos”, a declarat Martin Dermine de la PAN Europe, un ONG care militează împotriva utilizării pesticidelor. Dacă Bucureştiul rămâne nepedepsit, a spus el, s-ar putea declanşa un efect de domino de sfidare în întregul bloc, ameninţând credibilitatea UE în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor de mediu. (Digi 24)

Vizualizat: 162 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

09 ianuarie 2025 - 14:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că, în perioada 09 ianuarie – 10 februarie 2025, pot depune cererile de plată pentru Intervenția DR-06 – Bunăstarea animalelor, Pachet a) — Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și Pachet b) — Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul Planului Strategic PAC 2023—2027.

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

09 ianuarie 2025 - 07:08

Apa, factorul limitativ în agricultură, a venit în toamna şi începutul iernii, iar fermierii au început anul optimist, având încredere că culturile de toamnă, grâu şi rapiţă, întinse pe o suprafaţă de peste 2,5 milioane de hectare, sunt în stare bună.

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

09 ianuarie 2025 - 06:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a emis ieri un comunicat în care anunța stadiul la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal, aferente anului de cerere 2024. Comunicatul APIA postat și pe Facebook a generat mai multe întrebări de la fermieri. Ce le-a răspuns APIA?

Comunicat APIA ASTĂZI: Sume transferate ACUM în conturile fermierilor, crescătorilor!

Comunicat APIA ASTĂZI: Sume transferate ACUM în conturile fermierilor, crescătorilor!

08 ianuarie 2025 - 17:22

În perioada 02 decembrie 2024 – 08 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma totală de 322.716.497 euro (1.605.620.570 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 636.065 fermieri. 

De la 1 ianuarie 2025, fermierul Florin Stegariu este noul președinte al Clubului Fermierilor Români!

De la 1 ianuarie 2025, fermierul Florin Stegariu este noul președinte al Clubului Fermierilor Români!

08 ianuarie 2025 - 16:00

Clubul Fermierilor Români a anunțat, printr-o postare Facebook, numirea unui nou președinte de la 1 ianuarie 2025.

Plata APIA 100 euro/vacă, termen ianuarie 2025!

Plata APIA 100 euro/vacă, termen ianuarie 2025!

08 ianuarie 2025 - 13:26

Crescătorii de bovine care au accesat anul trecut ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate, o subvenție APIA în cuantum de 100 euro/vacă, au termen ianuarie 2025 pentru a depune caietul de pășunat care le asigură încasarea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Micii fermieri, termen 31 ianuarie 2025 plata ajutorului de minimis de 1.000 euro/ha!

Micii fermieri, termen 31 ianuarie 2025 plata ajutorului de minimis de 1.000 euro/ha!

08 ianuarie 2025 - 07:14

Micii fermieri cultivatori de legume beneficiază anul acesta de un ajutor de minimis de 1.000 de euro/ha cu următoarele condiții: să fie înscriși în Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate și să depună până la 31 ianuarie 2025 la direcțiile agricole județene dovada valorificării producției obținută în toamna anului trecut.

Ordin MADR în vigoare din 3 ianuarie 2025: Plata subvenției APIA hectar!

Ordin MADR în vigoare din 3 ianuarie 2025: Plata subvenției APIA hectar!

08 ianuarie 2025 - 06:48

Monitorul Oficial din 3 ianuarie 2025 a publicat Ordinul 539 din 30 decembrie 2024 pentru modificarea art. 13 alin. (4) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 106/2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condițiilor și altor cerințe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervențiile aferente sectoarelor vegetal și zootehnic.

Calendar APIA plată subvenții APIA ianuarie 2025!

Calendar APIA plată subvenții APIA ianuarie 2025!

08 ianuarie 2025 - 06:36

Atenție! Fermierii care nu au anexat anul trecut cererii unice de plată APIA documentele care dovedesc calitatea de fermier activ au termen până la 31 ianuarie să depună aceste documente, conform articolelor 20 și 21 din Ordinul MADR 106/2024. De asemenea, fermierii au termen tot până la 31 ianuarie 2025 să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererea pentru plata ajutorului de stat la motorină. 

Subvenția APIA ferme mici 100 euro/ha din 1 ianuarie 2025! Condiții pentru bani!

Subvenția APIA ferme mici 100 euro/ha din 1 ianuarie 2025! Condiții pentru bani!

07 ianuarie 2025 - 13:49

Subvenția APIA pentru micile ferme și gospodăriile tradiționale PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) a fost modificată pentru acest an de cerere. Cuantumul unitar planificat a crescut de la 98,80 euro/ha la 100 euro/ha și au fost schimbate condițiile de eligibilitate. Modificările se aplică de la 1 ianuarie 2025 și sunt incluse în cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Glumă bună

Glumă bună
O pereche proaspăt căsătorită ieşea din biserică. Detalii