Adama
Agreena
AGRICOVER

Reprezentanții clusterului Herbafruct și ambasadorul Republicii Moldova la MADR

Publicat: 23 octombrie 2024 - 19:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Secretarul de stat Violeta Mușat a primit astăzi, 23 octombrie 2024, la sediul MADR, vizita ES ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă și a unor membri ai clusterelor Herbafruct și Bacii Sudului din Republica Moldova. Alături de secretarul de stat s-au aflat directorii direcțiilor tehnice din Ministerul Agriculturii, Elena Tatomir, Mia Toma și Viorel Morărescu.

Micro-clusterul „Herbafruct” a fost dezvoltat cu sprijinul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, finanțat de Guvernul Elveției și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și are ca scop revitalizarea și relansarea sectorului plantelor medicinale și aromatice din țară. Clusterul Herbafruct reunește operatori economici și autorități publice locale specializați în cultivarea plantelor medicinale, colectarea culturilor medicinale din flora spontană, procesarea materiei prime, gestionarea pepinierelor pentru producerea materialului semincer, comerț intern și extern. De asemenea, la întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai clusterelor din sectorul zootehnic.

cluster moldova_b

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul vizitei de documentare pe care membrii clusterelor Herbafruct și Bacii Sudului o desfășoară în perioada 21-25 octombrie 2024 în România, în județele Iași și Brașov, la clustere și companii din sectorul plantelor medicinale și aromatice și cel zootehnic.

Vizita de documentare urmărește studierea experiențelor pozitive în următoarele domenii:

- Analizarea și fructificarea experienței clusterelor din România, inclusiv a unităților de management;

- Lecții învățate de unitățile de management în asigurarea durabilității și sustenabilității clusterelor;

- Inițierea cooperării cu clusterele și asociațiile de profil din România;

- Vizite la companii din sectoarele de interes comun și demararea activităților de cooperare.

În cuvântul său de deschidere, secretarul de stat Violeta Mușat a apreciat colaborarea foarte bună, la toate nivelurile în domeniul agriculturii, dezvoltării rurale și industriei alimentare dintre cele două ministere de resort. De asemenea, acesta a relevat faptul că cele două țări se află în dialog direct și constant pe teme de interes comun la nivel de experți. „Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va continua să sprijine Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova în dezvoltarea sectorului agricol, pornind de la experiența noastră dobândită în cadrul parcursului european”, a declarat Violeta Mușat.

La rândul său, ambasadorul Victor Chirilă a salutat cooperarea bilaterală solidă între cele două state și a transmis interesul reprezentanților clusterelor de a se conecta cu asociațiile de profil din România pentru a identifica soluții de a se extinde pe piața din țara noastră, a dezvolta parteneriate durabile și a face schimb de bune practici.

Directorii direcțiilor de specialitate din cadrul MADR au oferit informații și recomandări utile și pertinente ce vizează sectoarele de activitate pe care le gestionează, împărtășind din experiența lor referitoare la asigurarea implementării legislației comunitare pentru dezvoltarea unui sector agroalimentar durabil și rezilient, în conformitate cu cerințele și standardele Uniunii Europene.

Violeta Mușat și-a manifestat întreaga disponibilitate de a împărtăși colegilor din Republica Moldova experiența României în ceea ce privește elaborarea politicilor prin consultarea cu mediul privat, organizarea instituțională, implementarea standardelor și a susținut ferm intensificarea dialogului la nivelul UE în demersul aderării Republicii Moldova la spațiul european. În concluzie, s-a agreat ca la nivelul ambasadei să fie centralizate solicitările punctuale ale reprezentanților clusterelor, urmând ca ulterior acestea să fie transmise către MADR în vederea soluționării acestora.

Vizualizat: 232 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Crește subvenția APIA! Anunț oficial!

Crește subvenția APIA! Anunț oficial!

27 octombrie 2024 - 15:14

Subvenția APIA pe hectar pentru tinerii fermieri, tinerii crescători animal crește cu 40 milioane euro în campania APIA de plată de anul viitor, 2025, a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

URGENT! Prezentați-vă luni, 28 octombrie, pentru încasarea subvenției!

URGENT! Prezentați-vă luni, 28 octombrie, pentru încasarea subvenției!

27 octombrie 2024 - 14:50

Termen limită de plată subvenție 200 euro/hectar! Fermierii mai au o zi la dispoziție pentru a depune cererile de solicitare a ajutorului de secetă. Cuantumul acestui ajutor este de 1.000 lei/ha (circa 200 euro/ha).

Vin banii către fermieri! Sumă uriașă anunțată de Guvern!

Vin banii către fermieri! Sumă uriașă anunțată de Guvern!

25 octombrie 2024 - 15:25

Premierul Marcel Ciolacu a alocat în ședința de guvern de miercuri 200 de milioane de lei în plus bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Banii merg către plățile de agro-mediu și climă cuvenite fermierilor. Alte 208 milioane de lei sunt alocate pentru lucrări de reabilitare a infrastructurii principale de îmbunătățiri funciare.

Mesaj dur al ministrului ungar al agriculturii pentru cei care nu respectă fermierii!

Mesaj dur al ministrului ungar al agriculturii pentru cei care nu respectă fermierii!

24 octombrie 2024 - 19:24

Mesaj tranșant astăzi la Congresul European al Fermierilor transmis de ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, preşedinte al Consiliului AGRIFISH.

Ajutor de stat pentru fermieri, APROBAT ASTĂZI!

Ajutor de stat pentru fermieri, APROBAT ASTĂZI!

24 octombrie 2024 - 15:27

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 24 octombrie 2024, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutor de stat pentru România în sumă de 400 de milioane de euro (2 miliarde de lei) pentru a compensa fermierii pentru daunele suferite din cauza secetei severe produse în perioada septembrie 2023 – august 2024.

Simplificarea obținerii subvențiilor agricole!

Simplificarea obținerii subvențiilor agricole!

24 octombrie 2024 - 15:22

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a participat joi, 24 octombrie 2024, la cea de-a 11-a ediție a Congresului European al Fermierilor, ce s-a desfășurat în București, la Hotel Radisson Blu. Congresul European al Fermierilor are loc în perioada 23-25 octombrie 2024 și reunește peste 300 de fermieri reprezentativi din statele membre UE.

Plăți de 119 milioane euro în conturile fermierilor!

Plăți de 119 milioane euro în conturile fermierilor!

24 octombrie 2024 - 14:14

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 118,9 milioane de euro pentru investițiile în sectorul agricol realizate de fermieri prin proiectele finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Suma a fost plătită fermierilor în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2024 și reprezintă finanțarea Comisiei Europene și contribuția de la Bugetul Național.

Suma pe hectarul de pășune plătită ACUM de APIA crescătorilor de animale!

Suma pe hectarul de pășune plătită ACUM de APIA crescătorilor de animale!

24 octombrie 2024 - 06:25

Crescătorii de animale care beneficiază de subvenția APIA pe hectarul de pășune așteaptă, în aceste zile, ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să le vireze subvenția în conturi. Care este suma minimă pe hectarul de pășune pe care o poate încasa anul acesta un crescător de animale, un fermier care deține pășune sau a închiriat pășune?

Suma plătită ACUM de APIA unei ferme cu 10 vaci de lapte!

Suma plătită ACUM de APIA unei ferme cu 10 vaci de lapte!

24 octombrie 2024 - 05:46

Plățile în avans sunt în plină desfășurare la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). La plata avansului sunt incluși pe liste și crescătorii de vaci de lapte. Ce sumă încasează la avans un crescător de vaci de lapte care deține minim 10 vaci de lapte eligibile la plată?

Întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii!

Întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii!

23 octombrie 2024 - 19:36

Marți, 22 octombrie 2024, la sediul MADR a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții procesatorilor din sectorul de industrie alimentară cu ministrul Florin Barbu și direcția de resort din instituție.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii