Proiectul Ordonanţei cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021 a fost publicat, vineri seară, pe site-ul Ministerului Finanţelor. Ministerul Agriculturii a cerut la rectificarea bugetară credite de angajament în valoare de 4,6 miliarde de lei și credite bugetare în valoare de 3,5 miliarde de lei. Banii ar fi trebuit să completeze, printre altele, ajutoarele naționale tranzitorii, vegetal și zootehnie, ajutorul pentru menținerea registrelor genealogice. Câți bani primește MADR din cele 8 miliarde de lei solicitate?
Potrivit documentului publicat în dezbatere de Ministerul de Finanțe, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale primește o sumă infimă față de suma solicitată de MADR.
Ministerul Agriculturii + 150,0 milioane lei. Se propune alocarea de sume suplimentare necesare pentru acordarea sprijinului financiar aferent motorinei utilizată în agricultură pentru trimestrul II al anului 2021 (+150 milioane lei), pentru realizarea Programului național antigrindină (+26,0 milioane lei), pentru onorarea obligațiilor de plată stabilite în sarcina agențiilor de plăți (+2,0 milioane lei), precum și pentru plata despăgubirilor civile aflate în sarcina instituțiilor publice din subordine (+1,1 milioane lei). Având în vedere execuția cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului și necesarul de finanțare până la finele anului s-au identificat economii la transferuri între unități ale administrației publice (-29,1 milioane lei), este precizat în proiectul de rectificare bugetară.
Cu alte cuvinte, adio suplimentarea ajutoarelor naționale tranzitori, vegetal și zootehnie, adio suplimentarea ajutorului de stat pentru înființarea și menținerea registrelor genealogice la animale și alte ajutoare pe care le anunța ministrul agriculturii, Adrian Oros.
"Legat de rectificare, noi am cerut și am fundamentat, am trimis săptămâna trecută, către Ministerul Finanțelor, sumele necesare pentru rectificaraa bugetară, atât credite de angajament, cât și credite bugetare. Și aici, am cerut atât pentru ajutoarele naționale tranzitorii, sectorul vegetal, dar și sectorul zootehnic, pentru reducerea accizei la motorină pentru trimestrul 2 și 3, sume necesare obligațiilor de plată pentru titluri executorii în sarcina APIA, pentru că avem și acolo o sumă, schemele de ajutor de stat pentru menținerea și înființarea registrelor genalogice.
Apoi, pentru cele două programe de reproducție, pentru suine și pentru incubație și creștere în sectorul avicol. Am cerut, de asemenea, 1,8 miliarde lei și pentru plata pagubelor la culturile agricole înființate în primăvara anului 2020, afectate de seceta pedologică, precum și 32 de milioane de lei pentru a suplimenta bugetul sistemului național antigrindină. Anul acesta, activitatea acolo a fost și, probabil, va continua să fie mult mai intensă și este nevoie să suplimentăm, atât pentru partea de investiții, dar, mai ales, pentru funcționarea acestui sistem antigrindină.
În total, noi am cerut credite de angajament, 4,6 miliarde de lei, și credite bugetare 3,5 miliarde lei. Sigur, asta ar fi ceea ce ne-am dori, nu știm care vor fi posibilitățile și care sunt sumele disponibile, cu siguranță că fiecare minister va cere pentru tot ceea ce consideră că-i este necesar. Dar noi am încercat să fundamentăm fiecare din această sumă și să explicăm care este noima, pentru care cerem aceste sume", declara ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe data de 27 iulie 2021, citat AICI de Agroinfo.
După această declarație a ministrului agriculturii, a venit prim-ministrul Florin Cîțu cu o altă declarație în care anunța, privitor la banii pentru subvențiile fermierilor, că la rectificarea bugetară va aloca doar bani pentru suplimentarea ajutorului de stat la motorină. Și s-a ținut de cuvânt. DECLARAȚIA PREMIERULUI AICI!