Piețele agricole au reacționat astăzi la atacul Rusiei asupra Ucrainei, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața cerealelor din bazinul Mării Negre. Prețurile au crescut brusc la deschiderea bursei și s-au mai domolit ulterior, dar numărul tranzacțiilor tinde spre zero.
Prețul grâului, la deschiderea bursei Euronext, era cu 45 de euro mai mare față de ziua precedentă, ajungând la 335-340 de euro tona. La porumb, prețul din deschidere era cu 40 de euro mai mare, iar rapița cu 105 euro mai scumpă.
Creșteri mari de preț sunt și la uleiul vegetal, iar semințele de floarea-soarelui aveau în portul Constanța un preț de 770 de dolari tona.
„Spre prânz, lucrurile s-au mai domolit. Acum, ( ora 13:30 n.red) rapița se vinde la plus 53 față de prețul de închidere, grâul este cu plus 41 de euro și porumbul are un plus de 27 de euro tona. Dar nimeni nu vinde și nu cumpără nimic. Piața este blocată”, a explicate pentru economica.net Cezar Gheorghe, consultant Clubul Fermierilor Români.
Potrivit acestuia, incertitudinea este maximă așa că este foarte greu de prezis ce se va întâmpla.
„România are toate șansele de a câștiga niște loturi bune între 180.000 și 240.000 de tone de grâu datorită faptului că este foarte bine poziționată ca preț între grâul ucrainean și față de grâul rusesc. Altfel, în scenariul în care nimic nu se întâmplă și nimic nu se va întîmpla în bazinul Mării Negre nu are un traseu al prețului prea fericit datorită faptului că este foarte mult. Avem grâu mult în Rusia, Ucraina, România (încă nescos pe piață). De asemenea, Australia a avut o revizuire pozitivă. Cum vom trece de luna martie vom vedea o scădere a prețului de 7-8 euro pe tonă”, spunea Gheorghe, într-o informare din 17 februarie, pentru Clubul Fermierilor.