În urmă cu o săptămână (vineri, 15 iunie a.c.), conducerea LAPAR ne-a solicitat prezenţa, în jurul orelor amiezii, la sediul Ministerului Agriculturii.
Contactată de redactorii Ferma, conducerea Ligii ne-a spus că la ultima şedinţă a Consiliului Director al LAPAR, din aceeaşi zi, membrii CD au votat să meargă în bloc cu întreaga delegaţie la ministrul Daniel Constantin, fiind profund nemulţumiţi de răspunsurile primite de la secretarul de stat Daniel Botănoiu, la memoriile adresate ministrului de resort. Însă, la minister, paznicii unei firme private au interzis conducerii Ligii accesul în Minister pe motiv că nu există programare.
„La poartă, trei agenţi de pază nu ne-au dat voie să intrăm, ba ne-au controlat şi la coaste, pe motiv că nu avem programare! Chemăm Poliţia! Au ameninţat bodyguarzii, după care au început să pună mâna pe noi şi să ne dea afară cu forţa!”, ne-a declarat Laurenbtiu Baciu, presedimnte LAPAR. Mai multe detalii pe acest subiect găsiţi în articolul editorial „Hronicul unei bătălii de gherilă ministerială”, postat pe www.agroinfo.ro.
Între timp, am solicitat Ministerului Agriculturii lămuriri despre incidentul reclamat de conducerea Ligii şi despre întâlnirea ministrului Daniel Constantin cu membrii LAPAR: probleme discutate şi soluţii propuse pentru fiecare solicitare a reprezentanţilor Ligii.
Iată ce ne-a răspuns Ministerul:
„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost permanent si real interesat de parteneriatul cu asociaţiile producătorilor agricoli din România, stabilind împreună agende de discuţii (inclusiv la nivel european), priorităţi şi acţiuni comune. Dialogul susţinut, chiar dacă de pe poziţii aparent divergente, a fost constant orientat pe identificarea soluţiilor optime şi de durată, în interesul agricultorilor şi consumatorilor români, dar mai ales pe prioritizarea acestor soluţii într-un context economic mondial dificil.
Dincolo de susţinerea punctuală a anumitor sectoare prioritare din agricultură, mare parte din resursele MADR au vizat consolidarea capacităţii instituţionale a producătorilor români de a se asocia, de a-şi promova interesele inclusiv alături de colegii lor din alte state membre ale Uniunii Europene, de a promova produsele româneşti ca brand naţional, de calitate şi cu înaltă valoare adăugată. Mai mult, în cadrul Reţelei naţionale de dezvoltare rurală, în Comitetul de Monitorizare pentru PNDR, precum şi în relaţia cu Organizaţiile interprofesionale din domeniul agriculturii, proporţia, rolul, expertiza şi aportul organizaţiilor profesioniştilor din agricultură sunt atent valorizate şi valorificate.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este deschis la dialog cu toate formele asociative ale fermierilor din România. Dovada acestei atitudini deschise spre consultare o constituie întâlnirea de miercuri, 20 iunie 2012, dintre ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, şi delegaţia LAPAR. De asemenea, subliniem că astfel de întâlniri vor avea loc ori de câte ori va fi nevoie”.