Pe data de 13 iunie 2014, la sediul asociaţiei Donau Soja din Viena, a avut loc ceremonia de semnare a declaraţiei Danube Soya de către Republica Moldova.
Republica Moldova a fost reprezentată de Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, iar asociaţia Donau Soja de către Matthias Krön, preşedinte al Asociaţiei.
Republica Moldova este un important producător agricol în regiunea Dunării, având o suprafaţă de 60.000 ha cultivată cu soia. Pe termen lung, potenţialul de cultură pentru soia poate depăşi 100.000 ha.
Prin semnarea declaraţiei Danube Soya, Republica Moldova devine a douăsprezecea ţară care aderă la acestă iniţiativă. În prealabil, unsprezece (Austria, Germania, Ungaria, Croaţia, Slovenia, Slovacia, Bosnia şi Herzegovina, Elveţia, Bulgaria, România şi Serbia) miniştri ai agriculturii sau secretari de stat au parafat aderarea la această iniţiativă europeană pentru dezvoltarea şi securizarea resursei europene de proteină vegetală din soia convenţională prin acţiuni de stimulare a creşterii suprafeţelor cultivate în bazinul dunărean şi zonele adiacente din Europa.
Pe 29 aprilie a.c. a avut loc adunarea generală a asociaţiei Donau Soja. În urma votului adunării generale, reprezentanţi ai României au fost aleşi în structurile de conducere ale asociaţiei: prof. Gheorghe Valentin Roman, UASMV Bucureşti, a devenit membru în Consiliul Ştiinţific al asociaţiei Donau Soja şi Alexandru Jurconi, Preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO a devenit membru în Prezidiul asociaţiei Donau Soja.
Astfel, prin prezenţa celor doi reprezentanţi, fermierii, cercetarea agricolă şi mediul academic din România vor avea acces direct la sistemul de luare a deciziilor.