În România, creșterea animalelor este în scădere de zeci de ani, sunt din ce în ce mai puține ferme, producția de lapte este, de asemenea, în scădere, iar de la schimbarea regimului din 1989, importul de lapte și produse lactate a crescut cu 1.846 la sută, scrie publicația maghiară Vilaggazdasag.
Deși, în acest an România a importat mai puțin lapte, cumpără totuși o cantitate uriașă de alimente din străinătate. Pe baza celor mai recente date, în primul semestru al acestui an, fabricile de procesare din România au colectat 626.088 de tone de lapte de vacă, cu 12,1 la sută mai mult decât în primele șase luni ale anului trecut. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) din București, în perioada de referință cea mai mare creștere a producției s-a înregistrat la smântâna destinată consumului (1,3 la sută), iar cea mai mare scădere (8,7 la sută) la laptele acru (iaurt, iaurt de băut, lapte condensat și alte produse lactate similare), potrivit g4media.ro.
Importurile de lapte crud au scăzut cu 38,2 la sută în perioada 1 ianuarie-30 iunie a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În luna iunie a acestui an, comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă primită de fabricile de procesare din România a scăzut cu 5,9 la sută. Cel mai mult a scăzut cantitatea de unt produsă, cu 15 la sută, iar importurile de lapte crud au scăzut cu 26,9 la sută față de luna mai.
Comparativ cu luna iunie anul trecut, în a șasea lună a acestui an, procesatorii de lapte din România au preluat cu 7,3 la sută mai mult lapte de vacă. Cea mai mare creștere a producției (9,7 la sută) s-a înregistrat la unt, iar cea mai mare scădere (5,5 la sută) la laptele acru (iaurt, iaurt de băut, lapte condensat și alte produse lactate similare). Importul de lapte crud a scăzut cu 36,9 la sută în iunie comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, România este un importator imens de lapte, cumpărând anual peste 220 de milioane de litri de lapte din străinătate, din multe țări ale Europei.