Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -9...2°C în primele zile, valori apropiate de mediile multianuale și -14...-3°C spre sfârșitul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1...7°C. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -10...4°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -18...0°C în aproape toată țara, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheţ la sol.
Sunt prognozate precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, izolat vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu depunere de chiciură.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara, cu excepția unor suprafețe agricole din centrul Dobrogei și nord-vestul Banatului, unde izolat se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, la speciile de câmp şi pomi-viticole se va înregistra starea de repaus biologic, în cea mai mare parte a ţării. Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limita biologică critică (Tmin.<-10...-15°C) de rezistenţă a plantelor, la culturile de toamnă semănate tardiv, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, sau cu strat superficial, se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături).
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%) la nivelul întregului teritoriu agricol.
La cultura de rapiță se va semnala în continuare creşterea aparatului foliar (8-13 frunze), în aproape toată ţara. Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie, iar în semănăturile efectuate în afara epocii optime, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta medie şi slabă.
În toate plantaţiile, speciile pomicole şi viticole vor parcurge stadiul de repaus vegetativ, acestea având o bună rezistenţă la temperaturile scăzute de pe parcursul iernii. În zilele cu precipitaţii, lucrările în câmp vor fi întrerupte temporar.
Recomandări de specialitate:
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie;
• Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnǎ semănate în epoca optimă, precum şi a celor organice în vii şi livezi.
*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.