Adama
Vinasa Rompak
AGRICOVER

Prinși de ANZ că fac ameliorare în rasă pură cu berbec Suffolk în turma de Țurcană!

Publicat: 18 mai 2021 - 10:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Discuții aprinse luni seara, la Agro TV, între oierul Nicolae Cioranu, Arad, președintele Asociației Păstorul Crișana, și șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing.Vaida Bela. Șeful ANZ a dezvăluit că a găsit, la un control, o fermă de oi din Arad care face ameliorare în rasa pură Țurcană cu berbec din rasa Suffolk. Oierul respectiv este membru în Asociația Păstorul Crișana, înscris în programul de ameliorare derulat de această asociație care deține registrul genelogic la Țurcană.

UPDATE 18 mai 2021. Directorul general ANZ, ing. Vaida Bela, a contactat astăzi AGROINFO pentru a clarifica afirmațiile pe care domnia-sa le-a făcut luni seara la Agro TV, emisiune transmisă deja și înregistrată. "Precizez că fermierul despre care am afirmat că a fost găsit cu berbec Suffolk în turma de Țurcană nu face parte din Asociația Crescătorilor de Ovine Păstorul Crișana, așa cum greșit am afirmat luni seara la Agro TV. Între timp, am verificat informațiile și mi-am dat seama că am greșit. Oierul respectiv este într-un program de ameliorare, dar al altei asociații de crescători de ovine, nu voi dezvălui numele acestei asociații. Îi cer public scuze președintelui Asociației Crescătorilor de Ovine Păstorul Crișana, Nicolae Cioranu", a precizat șeful ANZ, pentru AGROINFO.

"Un animal se scrie în secțiunea principală a registrului genealogic ca rasă pură dacă are părinții și bunicii înscriși în secțiunea principală, nu altă variantă, și aparțin aceleiași rase. Noi avem situații și am găsit în România, unde discutăm de program de ameliorare, berbeci cu certificat de origine și folosiți altă rasă decât rasa crescătorului. De exemplu, în Arad, am găsit, nu vreau să dau numele fermierului, avea Suffolk în turmă de Țurcană. Păi și mai discutăm de rasă pură?! Sigur, Suffolk avea certificat de origine de secțiune principală. Deci, berbecul a fost de rasă pură sau e de rasă pură, dar să folosești peste Țurcană, ce rezultă de acolo?!" A dezvăluit directorul general ANZ, luni seara, la Agro TV.

berbeci-hateg_b

Prezent la discuții, crescătorul de ovine Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Păstorul Crișana, Arad, l-a întrebat surprins pe șeful ANZ dacă oierul respectiv este înscris cu oile într-un program de ameliorare.

"Acest caz face parte dintr-un program de ameliorare, domnule director general?!" L-a întrebat mirat oierul Nicolae Cioranu pe șeful ANZ. Oierul a continuat cu găsirea unei explicații pentru ameliorarea în rasă pură Țurcană cu berbec Suffolk. Sau face parte din acel sprijin cuplat în care fermierul face ce vrea cu animalele lui și din contră, eu v-aș contrazice total aici, pentru că asta s-a și dorit ca pe Țurcană, o rasă curată, prin sprijinul cuplat zootehnic (subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de ovină n.r.), un fermier să poată să vină să metiseze ca acei metiși să aibă, să obțină o calitate a carcasei, o greutate mai mare a exemplarului. Dacă dumneavoastră spuneți că există așa ceva în ameliorarea din România este o mare problemă, dar eu nu cred, numai dacă dumneavoastră ne dați cu nume, cu tot. Repet, nu cred că există în România, într-un program de ameliorare, să monteze Țurcană cu berbec rasa Suffolk și să dea produși de rasă curată", i-a spus Cioranu șefului ANZ.

Răspunsul șefului ANZ l-a lovit în plin pe președintele Asociației Păstorul Crișana. Oierul care face ameliorare în rasa pură Țurcană cu berbec Suffolk e chiar din asociația condusă de Nicolae Cioranu, înscris chiar în programul de amelorare derulat de asociație, a spus șeful ANZ.

"A fost un control efectuat în baza unei sesizări, este în asociația dumneavoastră, este în COP (control oficial al performanțelor n.r.) la dumneavoastră. Sunt 4 exploatații în aceeași gospodărie, Olteanu îl cheamă pe fermier", i-a precizat șeful ANZ crescătorului de oi Nicolae Cioranu.

Vizualizat: 5056 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Prezentați-vă la APIA cu actele pentru plata subvenției APIA! Termen 31 decembrie 2024!

Prezentați-vă la APIA cu actele pentru plata subvenției APIA! Termen 31 decembrie 2024!

02 decembrie 2024 - 15:43

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează astăzi că în perioada 02 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de acord pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025. 

Hotărâre MADR: O nouă plată suplimentară APIA!

Hotărâre MADR: O nouă plată suplimentară APIA!

02 decembrie 2024 - 15:07

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre care aduce modificări în subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale.

România a exportat în primele opt luni din 2024 cereale de 2,4 miliarde de euro

România a exportat în primele opt luni din 2024 cereale de 2,4 miliarde de euro

02 decembrie 2024 - 13:52

România a exportat, în primele opt luni din 2024, cereale şi preparate pe bază de cereale în sumă de 2,398 miliarde euro, cu 18% mai puţin comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform Agerpres.

Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la APIA: Subvenții APIA crescători animale!

Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la APIA: Subvenții APIA crescători animale!

02 decembrie 2024 - 13:25

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 16 decembrie 2024 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către ANZ.

APIA începe de azi plata subvenției de 57 euro/bovină!

APIA începe de azi plata subvenției de 57 euro/bovină!

02 decembrie 2024 - 06:27

Crescătorii de bovine, sector carne, așteaptă plata diferenței de 30% din cuantumul PD 22 - Sprijin cuplat pentru venit - carne de vită. APIA le-a achitat crescătorilor în avans 70% din cuantumul acestei subvenții.

Luați ACUM de la APIA 48 euro/animal cu un singur animal din această specie!

Luați ACUM de la APIA 48 euro/animal cu un singur animal din această specie!

02 decembrie 2024 - 05:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează, începând de astăzi, 2 decembrie, plățile finale la subvențiile agricole pe hectar și cap de animal aferente acestui an. Pentru un singur animal din această specie, crescătorii de animale primesc, pentru acest an, de la APIA minim 160 euro/cap.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii!

01 decembrie 2024 - 14:13

Ministrul agriculturii, deputatul PSD Florin Barbu, a declarat duminică, la Slatina, la ieşirea de la urne, că a votat pentru toţii fermierii şi  a punctat că România are nevoie de stabilitate şi continuitate.

Suma APIA de 4 euro/ovină sau caprină, la plată de mâine!

Suma APIA de 4 euro/ovină sau caprină, la plată de mâine!

01 decembrie 2024 - 13:44

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le plătește crescătorilor de ovine/caprine, începând de luni, 2 decembrie, diferența pentru sprijinul cuplat, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap animal. Diferența este de 30%, crescătorii au încasat la avans 70% din valoarea acestei subvenții.

Subvenție APIA vaci lapte de 89 euro/vacă la plată de săptămâna viitoare!

Subvenție APIA vaci lapte de 89 euro/vacă la plată de săptămâna viitoare!

29 noiembrie 2024 - 10:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va vira crescătorilor de vaci de lapte, începând de luni, 2 decembrie, diferența pentru sprijinul cuplat, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap animal. Diferența este de 30%, crescătorii au încasat la avans 70% din valoarea acestei subvenții.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Glumă bună

Glumă bună
O pereche proaspăt căsătorită ieşea din biserică. Detalii