Adama
Agreena
AGRICOVER

Prime pentru fermieri și crescători de animale!

Publicat: 03 iulie 2024 - 17:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță acum că a publicat Ghidul Submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor”, varianta consultativă.

Beneficiarii acestei submăsuri sunt fermierii activi și aceștia trebuie să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii:

 să fie persoană fizică sau juridică română;
 să acţioneze în nume propriu;
 persoana fizică/ reprezentantul legal al solicitantului - persoană juridică, să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de Finanţare;
 să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de prezenta sub-măsură și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract;
 să utilizeze terenuri agricole (cu excepția suprafețelor cultivate cu struguri pentru vin) și/sau să dețină, să crească sau să exploateze animale;
 să încheie contractul de asigurare pentru toate suprafețele cultivate cu același tip de cultură/ pentru întreg efectivul de animale aferent aceleiași specii existente în cadrul exploatației; în cazul plantațiilor pomicole/ viticole se va asigura întreaga suprafață plantată cu aceeași specie;
 să nu creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj, în sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificările şi completările ulterioare, în orice etapă de acordare a sprijinului.

plati-apia-2022-bun_b

CONDIŢIILE DE ELIGIBILITATE
Pentru a putea primi sprijin în cadrul submăsurii 17.1, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:

 să fie fermier activ

Solicitantul trebuie să fie „fermier activ” în anul pentru care solicită sprijinul pe submăsura 17.1.

 să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscuri prevăzute de sub-măsură și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract

Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare:
•Fenomene climatice nefavorabile, respectiv:
- seceta;
- arșița;
- inundațiile;
- grindina;
- înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară);
- ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată;
- furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

•Infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările și completările ulterioare.

• Boli ale animalelor conform prevederilor art. 37 din Regulamentul nr. 1305/ 2013, cu modificările și completările ulterioare și care nu fac obiectul despăgubirilor prin alte programe cu finanțare europeană sau națională, care se regăsesc în Anexa nr. 5, respectiv:
- tuberculoza bovină;
- bruceloza bovină;
- bruceloza ovină și caprină (B. melitensis);
- boala veziculoasă a porcului;
- antraxul;
- pleuropneumonia contagioasă bovină;
- echinococoza;
- campilobacterioza;
- listerioza;
- trichineloza;
- Escherichia coli verotoxigenă (E. coli);
- pesta micilor rumegătoare;
- variola ovină;
- variola caprine;
- dermatoza nodulară contagioasă.

VALOAREA SPRIJINULUI NERAMBURSABIL

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier (solicitantul finanțării).

Solicitantul va completa în Secțiunea C din Cererea de finanțare valoarea eligibilă şi dacă este cazul, valoarea neeligibilă în LEI menționată în contractul de asigurare.

În cazul în care în contractul de asigurare valorile sunt în altă valută decât LEI (Ex: EURO, USD etc), conversia în LEI se va realiza utilizând cursul de schimb valabil la 1 ianuarie a anului în cadrul căruia este depusă Cererea de finanțare, stabilit de către Banca Centrală Europeană.
Plata integrală a primei aferentă contractului de asigurare (valoarea eligibilă şi neeligibilă a contractului de asigurare) trebuie realizată doar de către fermier (solicitantul finanțării). Astfel, nu sunt acceptate:
-plățile realizate prin compensare;
-plățile realizate de către un terț în numele solicitantului/ beneficiarului finanțării (Ex: cesionarul în cazul contractului de asigurare cesionat etc ).

Din documentele de plată trebuie să rezulte numărul/ numerele contractului/ contractelor de asigurare plătite prin intermediul respectivelor documente, se arată în Ghidul submăsurii, varianta consultativă. 

Perioada consultării publice a Ghidului este de 10 zile calendaristice, începând cu data de 02.07.2024.
Puteți transmite propunerile dumneavoastră pe adresa de e-mail consultare@afir.info

Vizualizat: 11273 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Notificați APIA ca să nu rămâneți fără subvențiile APIA!

Notificați APIA ca să nu rămâneți fără subvențiile APIA!

05 iulie 2024 - 09:42

Fermierii trebuie să notifice Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în cazul în care, din cauza vremii, nu pot înființa culturile agricole în termenul prevăzut de o normă de eco-condiționalitate GAEC 6 cerința 1. Notificarea le salvează fermierilor subvențiile APIA pe suprafață.

Veste bună ASTĂZI pentru crescătorii de oi și vaci!

Veste bună ASTĂZI pentru crescătorii de oi și vaci!

04 iulie 2024 - 18:22

Ministrul agriculturii Florin Barbu anunță astăzi o nouă piață pentru vânzarea oilor și vacilor din fermele românești, dar și pentru vânzarea cerealelor. S-a bătut palma cu Arabia Saudită.

Despăgubiri 3.000 lei/hectarul afectat de secetă!

Despăgubiri 3.000 lei/hectarul afectat de secetă!

04 iulie 2024 - 13:48

Despăgubiri de cel puţin 3.000 de lei la hectar îi vor salva pe fermierii români de la un an dezastruos din pricina secetei și chiar de la faliment, susține Asociaţia Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea (ACCPT) într-o scrisoare transmisă prim-ministrului României și ministrului agriculturii.

Export din fermele românești de vaci în China!

Export din fermele românești de vaci în China!

04 iulie 2024 - 12:51

Două protocoale semnate pe 2 iulie 2024 la Beijing vor face posibile exporturile de produse lactate și produse piscicole din România pentru piata chineză.

Ferma de vaci cu 42 de litri lapte per vacă pe zi!

Ferma de vaci cu 42 de litri lapte per vacă pe zi!

04 iulie 2024 - 08:23

În medie, vacile din această fermă dau 42 de litri de lapte pe zi, aproximativ dublu față de media europeană, spune ministrul agriculturii Florin Barbu, care a vizitat o fermă integrată din Arabia Saudită.

Sprijin urgent de la Guvern!

Sprijin urgent de la Guvern!

03 iulie 2024 - 20:26

Seceta pedologică extremă a compromis culturile agricultorilor din zona de câmpie a județului Buzău, iar oamenii încearcă acum să găsească soluții de compensare a pierderilor.

Export ovine în Arabia Saudită!

Export ovine în Arabia Saudită!

03 iulie 2024 - 15:50

O nouă piață pentru fermierii, crescătorii de animale din România. Ministrul agriculturii se află astăzi și mâine într-o vizită în Arabia Saudită unde negociază o nouă piață de desfacere pentru fermele românești. Cu siguranță, vor fi exportate și ovine în această țară arabă.

Crescător animale: Abia avem ce să le dăm de mâncare animalelor!

Crescător animale: Abia avem ce să le dăm de mâncare animalelor!

03 iulie 2024 - 14:49

Valurile de căldură și seceta severă afectează grav recoltele din această vară, lăsând fermierii români în dificultate. Culturile de porumb și floarea-soarelui sunt compromise, iar fermierii se luptă să găsească hrană pentru animalele lor.

APIA control subvenții! Fermierii, crescătorii animale selectați anul ăsta pentru verificări APIA!

APIA control subvenții! Fermierii, crescătorii animale selectați anul ăsta pentru verificări APIA!

03 iulie 2024 - 07:31

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) selectează, în aceste zile, eșantionul pentru controlul în teren. Care sunt procentele utilizate anul acesta de APIA?

APIA ASTĂZI: Fermierii, crescătorii de animale cu subvențiile APIA în conturi!

APIA ASTĂZI: Fermierii, crescătorii de animale cu subvențiile APIA în conturi!

02 iulie 2024 - 18:03

Plăți de peste 11,9 miliarde lei (2,4 miliarde euro) pentru Campania 2023, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în comunicatul transmis Agroinfo.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Rețetă

Rețetă
- Dragul meu, spune tânăra soție, am învățat două rețete grozave de pe internet. Detalii