Conform datelor publicate astăzi de Eurostat, prețul cerealelor a scăzut cu 31%, iar al laptelui cu 2%.
"Datele indicilor prețurilor agricole publicate astăzi de Eurostat arată că creșterea recentă a prețurilor mărfurilor agricole din UE a încetinit brusc în al doilea trimestru al anului 2023 (în comparație cu același trimestru din 2022).
În plus, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (input care nu este legat de investiții) a scăzut între T2 2022 și T2 2023, prima scădere după T4 2020.
Aceste ultime date sugerează o restabilire a piețelor agricole globale după o perioadă de perturbări, care a fost caracterizată de creșterea puternică a producției agricole și a prețurilor inputurilor.
Între al doilea trimestru al anului 2022 și al doilea trimestru al anului 2023, prețul mediu UE al produselor agricole în ansamblu (producție) a crescut cu 2%. Aceasta a reprezentat o rată de creștere semnificativ mai mică față de trimestrul precedent, când prețul mediu a crescut cu 17% .
Cele mai puternice creșteri ale prețurilor din al doilea trimestru al anului 2023 dintre principalele grupe de produse de producție au fost pentru citrice (în medie +89%), ulei de măsline (+48%) și cartofi (+38%).
Aceste creșteri de preț au reflectat în mare parte volumele afectate de secetă. Printre alte produse, merită subliniate și creșterile puternice ale prețurilor la ouă (+31%) și la porci (+28%). În schimb, prețul cerealelor a scăzut (-31%), în timp ce cel al păsărilor (+4%) și al laptelui (-2%) au rămas mai stabile.
La nivel național, majoritatea țărilor UE (17 din 27) au continuat să înregistreze creșteri de preț la produsele agricole în al doilea trimestru al anului 2023 comparativ cu al doilea trimestru al anului 2022. Cele mai rapide rate de creștere au fost înregistrate în Portugalia (+22% ), Grecia (+21%) și Spania (+16%), țări care s-au confruntat cu condiții de secetă. În schimb, Lituania (-26%) și Estonia (-15%) au înregistrat cele mai puternice scăderi ale prețurilor.
În ceea ce privește inputurile care nu sunt legate de investiții, cele mai accentuate rate de creștere a prețurilor medii față de trimestrul II 2022 au fost raportate în Ungaria și România (ambele +6%), în timp ce Lituania și Țările de Jos au înregistrat cele mai abrupte rate de declin (ambele -16). %)," a informat eurodeputat Daniel Buda.