Salvați fermierul român de la faliment! Agricultorii din regiunea Moldovei, România, văd cum propriile existențe le sunt amenințate, avertizează președintele Comisiei AGRI, Parlament European, eurodeputatul Norbert Lins. Asociația Grânarii, Iași, a transmis un comunicat pentru Agroinfo.
"Problemele prezentate recent de către Asociația Grânarii Iași la vizita de lucru a europarlamentarilor din COMAGRI în porturile Constanța, Agigea și Galați, au fost subliniate la începutul săptămânii, la prezidiul Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, de către președintele acestui for, eurodeputatul german Norbert Lins.
Acesta a inițiat o dezbatere despre constrângerile de logistică, prețurile ridicate la încărcarea și transportul de cereale locale și ucrainene, soluțiile limitate de depozitare precum și managementul trasabilității mărfurilorîn principalele porturi din România.
"Lucrurile sunt în ordine dacă luăm în perspectivă întreaga Românie și întreaga Polonie, însă dacă este să ne gândim la regiunile afectate - Moldova din România și regiunea din sud-estul Poloniei, aceste regiuni sunt altfel afectate și pe agriculturii de acolo nu prea îi interesează dacă un agricultor din vestul Poloniei sau din vestul României nu prea este afectat. Agricultorii din regiunea Moldovei văd cum propriile existențe le sunt amenințate, deci trebuie să înțelegem care sunt consecințele și efectele asupra regiunilor în sine", a punctat europarlamentarul Norbert Lins (foto). Acesta a reiterat nevoia unor măsuri compensatorii urgente, inclusiv a unei ajustări a Politicii Agricole Comune în sprijinul celor afectați de criza cerealelor din Ucraina.
Și ceilalți europarlamentari prezenți la ședință au avut intervenții prin care au accentuat importanța limitării unor efecte negative ale solidarității față de Ucraina asupra fermierilor români și polonezi.
Reamintim că la finalul săptămânii trecute, o delegație de eurodeputați din COMAGRI, organizați de vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din PE, Daniel Buda, s-a deplasat în România pentru a analiza situația critică din porturile Constanța, Agigea și Galați și efectele presiunii transporturilor de cereale ucrainene asupra agriculturii românești. Vocea fermierilor din regiunea Moldovei a fost reprezentată de Asociația Grânarii Iași, prin directorul Simona Man și vicepreședintele Dan Tiberiu Stan.
Consecventă în reprezentarea tuturor fermierilor din regiunea Moldovei, Asociația Grânarii Iași reiterează, cu acest prilej, situația extrem de dificilă prin care trece sectorul agricol, din cauza secetei care poate prejudicia peste 50% din producția de semințe de floarea-soarelui și peste 85% din producția de porumb a acestui an. În acest sens, susținem cu tărie inițiativa lansată de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare din care facem parte, privind declararea stării de calamitate în localităţile/judeţele unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de o cultură este afectată, având în vedere că majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut din cauza crizelor existente la nivel global vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022.
Președintele, Premierul și Ministrul Agriculturii din România sunt chemați ca împreună cu asociațiile de fermieri să elaboreze în regim de urgență proiectul de țară ce vizează agricultura, cu un plan strategic pe termen lung care să vizeze irigațiile, valorificarea prin procesare națională a materiilor prime produse în agricultură, negocierea PNNR și PNS în sprijinul real și coerent al tuturor fermierilor din țara noastră.
Salvați fermierul român de la faliment!
Președinte Grânarii – Dă-te pe Brazdă Iași
Ec. Emil Teofil Bălteanu"