Suspendarea importurilor de cereale ucrainene nu va putea detensiona sectorul vegetal din România, decât dacă executivul european va prelungi perioada de aplicare și după 5 iunie.
„Solicit Comisiei, ca, odată cu reînnoirea acordului cu Ucraina, să pregătească și extinderea interdicției de import în cele 5 state membre afectate, pentru că situația nu e rezolvată. România are probleme mari, fiind un caz unic: ea are legături și maritime, și fluviale, și rutiere cu Ucraina, iar portul din Constanța e copleșit de valul de mărfuri din zona de conflict”, a spus Carmen Avram în Plenul Parlamentului European.
În plus, Carmen Avram atrage atenţia asupra nevoii de verificare a contractelor comerciale, pentru a determina dacă ele sunt, cu adevărat, semnate anterior datei de intrare în vigoare a clauzelor de salvgardare.
„E nevoie de o monitorizare strictă a produselor ucrainene, inclusiv făină, miere, zahăr și ulei, precum și de un mecanism de prevenire a eludării excepțiilor aplicate”, a mai spus europarlamentarul român.
Dezbaterea cu privire la impactul cerealelor ucrainene asupra pieței europene a avut loc miercuri, 10 mai, în Plenul Parlamentului European. Îngrijorările fermierilor români sunt cu atât mai mari cu cât, odată cu prelungirea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, Ucraina ar putea pierde susținerea Rusiei pentru reînnoirea „Inițiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagra”. Acest fapt ar redirecționa toate cantitățile de cereale ucrainene, din mai multe porturi, în special în cele din România.