Adama
Vinasa Rompak

Poziția Forumului APPR cu privire la acordul UE-Mercosur

Publicat: 19 decembrie 2024 - 07:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) își exprimă îngrijorarea cu privire la implicațiile economice și sociale ale viitorului acord de liber schimb dintre Uniunea Europeană și blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay), anunțat recent de către Comisia Europeană.

„Deși recunoaștem importanța schimburilor comerciale și a acordurilor de liber schimb pentru dezvoltarea economică, suntem preocupați de impactul potențial negativ asupra agricultorilor și a industriilor agricole din România și Europa, dat fiind contextul inegal al normelor de producție și competitivitatea produselor sud-americane.

Acordul, deși promovează liberalizarea tarifară pe scară largă, nu reușește să echilibreze diferențele semnificative între standardele de producție europene și cele ale blocului Mercosur.

Subvențiile, normele de mediu și sociale mai puțin stricte din țările Mercosur creează o competiție neloială pentru fermierii europeni.

În particular, producția de cereale ar putea suferi pierderi substanțiale din cauza importurilor masive de produse sud-americane la prețuri reduse. Similar cu poziția exprimată în trecut de către Confédération Européenne de la Production de Maïs (CEPM), atragem atenția asupra riscurilor privind:
• Pierderea piețelor pentru cereale europene, cauzată de importurile masive de porumb, sorg și orez la taxe vamale reduse sau zero, ceea ce ar fragiliza siguranța financiară a fermierilor.
• Impactul asupra sectoarelor de procesare, precum amidonul, bioetanolul sau industria de semolă de porumb, în fața unor produse importate la costuri mult mai mici.

mercosur_b

Pentru a asigura o aplicare echitabilă a acordului și a proteja sectorul agricol european, în special specificul său românesc, Forumul APPR propune următoarele:
• Introducerea de clauze juridic obligatorii pentru respectarea normelor sociale, de mediu și de sănătate de către exportatorii din MERCOSUR.
• Mecanisme de control și trasabilitate riguroase pentru produsele importate, pentru a preveni concurența neloială bazată pe standarde inferioare.
• Revizuirea mecanismelor tarifare și a clauzelor de siguranță în cazul perturbărilor de piață, pentru a proteja agricultorii europeni în fața șocurilor economice.
• Asigurarea reciprocității normelor de producție între UE și Mercosur, în special în domenii critice precum utilizarea pesticidelor sau respectarea standardelor de bunăstare animală.
Forumul APPR consideră că, fără adaptări semnificative ce pot fi operate în interiorul forurilor europene abilitate conform parcursului legislativ, acest acord riscă să submineze obiectivele de reindustrializare și de autonomie alimentară ale Uniunii Europene. Ne alăturăm poziției exprimate de CEPM, organizația din care facem parte, solicitând amendarea sau renegocierea elementelor cheie ale acordului pentru a asigura un echilibru între interesele comerciale și cele ale agriculturii europene.

Așteptăm un dialog constructiv cu autoritățile europene și naționale pentru a identifica soluții care să protejeze competitivitatea agricultorilor români și europeni.”

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România este o structură profesională federativă formată din producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, inființată în anul 2012. Forumul APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România afiliate. foto logitransport

Vizualizat: 93 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Controlul APIA pentru plata subvențiilor APIA extins de anul viitor!

Controlul APIA pentru plata subvențiilor APIA extins de anul viitor!

19 decembrie 2024 - 06:58

Ce terenuri va controla în plus, începând de anul viitor, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)? Noile modificări sunt făcute într-un proiect de Ordin MADR care schimbă Ordinul 106/2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condițiilor și altor cerințe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervențiile aferente sectoarelor vegetal și zootehnic.

Plata subvenției APIA pe hectarul de pășune închiriat de la primării!

Plata subvenției APIA pe hectarul de pășune închiriat de la primării!

19 decembrie 2024 - 06:38

Crescătorii de animale care au pășuni închiriate de la primării trebuie să facă dovada utilizării acestor suprafețe în momentul în care solicită plata pe hectar la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Dovezile care trebuie prezentate de crescători anul viitor la depunerea cererii unice APIA sunt precizate de un proiect de Ordin MADR, publicat pe site-ul ministerului.

Ministrul Barbu: Prețuri corecte și limitarea importurilor din Ucraina!

Ministrul Barbu: Prețuri corecte și limitarea importurilor din Ucraina!

19 decembrie 2024 - 06:10

Ministrul agriculturii Florin Barbu anunță că a fost plafonat adaosul comercial pentru alimentele de bază până la 30 iunie 2025.

Obligatoriu acest document la plata subvențiilor APIA pe cap animal!

Obligatoriu acest document la plata subvențiilor APIA pe cap animal!

19 decembrie 2024 - 05:32

Crescătorii de animale care solicită pentru prima oară subvențiile APIA pe cap animal, în anul 2025, trebuie să anexeze cererii de plată APIA extrasul din Baza Națională de Date. În cazul în care au și teren, au nevoie și de adeverința de la Registrul Agricol, anunță un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii, publicat pe site-ul oficial al ministerului.

Controale ANSVSA!

Controale ANSVSA!

18 decembrie 2024 - 19:01

În perioada 27 noiembrie – 13 decembrie 2024, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a efectuat o primă etapă a acțiunilor de control, verificând un număr de 5.637 de unități înregistrate/autorizate sanitar veterinar și 830 de mijloace auto.

Anunț făcut ASTĂZI de ministrul agriculturii!

Anunț făcut ASTĂZI de ministrul agriculturii!

18 decembrie 2024 - 17:23

Ministrul Florin Barbu a anunțat în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, 18 decembrie 2024, că se vor prelungi termenele de implementare pentru două măsuri deosebit de importante, respectiv cea care vizează mecanismul de licențiere prevăzut de OUG nr.84/2023 pentru unele produse din Ucraina, precum și cea privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole şi alimentare, prevăzut de OUG nr. 67/2023.

Decizie ACUM! Bani pentru fermierii, crescătorii care au avut pierderi în acest an!

Decizie ACUM! Bani pentru fermierii, crescătorii care au avut pierderi în acest an!

18 decembrie 2024 - 08:09

Pierderile suferite de fermieri, proprietari de păduri și IMM-uri care își desfășoară activitatea în agricultură și silvicultură pot fi compensate, anunță un comunicat al Parlamentului European. Fermierii pot beneficia de o sumă forfetară, iar plățile se fac până la sfârșitul anului viitor.

Subvenția APIA micii crescători 99 euro/ha, încărcătura maxim 2 UVM pe hectarul de pășune!

Subvenția APIA micii crescători 99 euro/ha, încărcătura maxim 2 UVM pe hectarul de pășune!

18 decembrie 2024 - 06:26

Subvenția APIA destinată micilor fermieri, crescători de animale, gospodăriilor tradiționale PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) a fost modificată, pentru anul viitor, printr-un proiect de Ordin MADR, publicat pe site-ul oficial al ministerului.

Plată sprijin cuplat APIA pe hectarul de lucernă 104 euro/ha pe parcela de 0,3 ha de la anul!

Plată sprijin cuplat APIA pe hectarul de lucernă 104 euro/ha pe parcela de 0,3 ha de la anul!

18 decembrie 2024 - 05:40

Un proiect de Ordin MADR, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, face câteva schimbări în condițiile pentru acordarea PD-10 Sprijin cuplat lucernă.

E lege! Contractul de arendă minim 7 ani!

E lege! Contractul de arendă minim 7 ani!

17 decembrie 2024 - 18:28

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care este stabilită, fără diferențiere, o durată minimă de 7 ani a contractelor de arendare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă!

Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă!

În ferma lui Ionuț Georgescu fiecare tractor are rolul lui, iar dacă la muncile grele folosește modelul 8735S, pentru activitățile cotidiene sau în „operațiunile de finețe” apelează la un 7714S de 140 CP, respectiv la un M5713 de 135 CP.

„Alături de mine, în fermă mai lucrează doi băieți, ambii cu vârsta de până în 30 de ani, iar la noi tehnologia este la ea acasă. Pentru unii fermieri pare contra-intuitiv să ai toate aceste dotări pe un tractor mic precum M5713. Însă, dacă te gândești la lucrările de finețe, cum este cazul semănatului, erbicidatului sau fertilizatului, un sistem GPS de precizie ajută foarte mult, mai ales că în viitorul apropiat intenționez să fac o cartare pentru a administra îngrășăminte cu rată variabilă”, ne-a explicat Ionuț

Contact SIGMA România

B-dul Ficusului, nr. 8, apt. 2, Sector 1 Bucuresti Romania

T: + 40 21 233 10 64;

office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Supărare de urs...

Supărare de urs...
Iarna în pădure, ninge. Detalii