Studiu „Viitorul creşterii animalelor în UE: Cum să contribuim la un sector agricol durabil” se concentrează pe viitorul zootehniei în statele UE și „acoperă importanța economică a sectorului zootehnic, provocările de mediu și rolul său în tranziția către o sustenabilitate mai mare”". Raportul subliniază importanța sectorului, acțiunile care se pot întreprinde pentru a reduce emisiile și importanța guvernanței pentru a asigura continuitatea afacerilor agricole.
Raportul UE, pregătit de experți independenți, evidențiază faptul că efectivele de animale joacă un rol cheie în producția agricolă europeană, economia și vitalitatea sa rurală.
Valoarea producției şi a produselor animaliere din 2017, în UE-28, a fost de 170 miliarde EUR, reprezentând 40% din totalul activității agricole. 58% din fermele din UE dețin animale și aproximativ patru milioane de oameni sunt angajați în sectorul zootehnic din UE.
Conform raportului, în 2017 au fost produse 47 de milioane de tone de carne în UE, din care carne de porc (50%), carne de pasăre (31%), carne de vită (17%) și carne de oaie și capră (2%). UE este acum al doilea cel mai mare producător mondial de carne, cu mult în urma Chinei, dar înaintea Statelor Unite.
În ceea ce privește consumul uman, proteina de origine animală acoperă peste 50% din conținutul total de proteine din dieta europenilor (UE).
În 2020, se așteaptă ca fiecare european să consume 69,5 kg carne și 236 litri lapte. Carnea de porc ocupă primul loc în preferinţele europenilor (31,3 kg), urmată de carnea de păsăre (25,6 kg) și carnea de rumegătoare (10,8 kg carne de vită și 1,8 kg carne de oaie).
În ceea ce privește provocările de mediu, studiul arată că sectorul zootehnic are un impact puternic semnificativ asupra mediului, atât în pozitiv, cât și negativ.
În 2017, sectorul agricol din UE-28 a produs 10% din emisiile totale de gaze cu efect de seră din regiune, cu mult mai puţin decât industria (38%) sau transporturile (21%).
Aproape jumătate din totalul emisiilor agricole din UE provin din fermentarea enterică (în principal la rumegătoare) și gestionarea dejecțiilor la toate speciile.
Sectorul agricol este angajat în inițiative de reducere a amprentei de carbon. Emisiile de gaze cu efect de seră din UE-28 au scăzut cu 24% între 1990 și 2013. Pe măsură ce s-au realizat progrese tehnice, a devenit posibilă atenuarea emisiilor de gaze în producția de furaje, utilizarea inteligentă a gunoiului de grajd (colectare şi depozitare); îmbunătățirea sănătății animalelor; utilizarea aditivilor furajer şi altele.
În ceea ce privește creșterea sustenabilitatea în sectorul zootehnic, studiul evidențiază eficiența producției animaliere din UE. Dacă UE reduce producţia zootehnică există riscul - în cazul în care cererea globală de carne crește - ca producția și impacturile asociate să fie deplasate din UE către alte regiuni ale lumii.
Inovarea va fi crucială pentru a reduce impactul negativ al sectorului creşterii animalelor, inclusiv utilizarea abordărilor agroecologice, a tehnologiei și a "circularității fermelor".
Studiul indică, de asemenea, importanța guvernanței pentru a asigura continuitatea afacerilor agricole și pentru a evita punerea în pericol a ocupării forței de muncă în timpul tranziției către sisteme durabile de creștere a animalelor.