Adama
AGRICOVER

Se apropie termenul până la care străinilor le este interzis să cumpere teren în România

Publicat: 07 iulie 2011 - 15:24
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Bucureştiul examinează posibilitatea să ceară Comisiei Europene amânarea termenului până la care străinilor le este interzis să cumpere teren în România – 2014. 

De teamă că o bună parte a suprafeţelor agricole vor intra sub control străin, fără niciun fel de posibilitate de gestiune asupra traseului producţiei, oficialii de la Bucureşti sunt tot mai îngrijoraţi.
„Mă îngrijorează interesul companiilor străine pentru terenul românesc. Legislaţia ar trebui să pună nişte bariere. Pământul este ieftin, există riscul să ne trezim cu mulţi proprietari străini. Ar trebui să mergem mai mult pe concesiuni decât pe înstrăinare de terenuri”, a susţinut ministrul de externe Theodor Baconschi la seminarul pe teme agricole organizat de Forum Invest.

Interesul străinilor pentru terenul agricol din România este mare, în condiţiile în care, aici, un hectar de teren costă între 1.000 şi 2.000 de euro, în timp ce în vestul Europei aceeaşi suprafaţă poate avea un preţ chiar şi de 40 de ori mai mare.
Ministerul Agriculturii nu are o statistică centralizată privind numărul companiilor cu capital neautohton care deţin terenuri agricole, însă informaţiile din piaţă arată că investitorii străini ar putea controla deja câteva sute de mii de hectare.

Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare, dintre care 9,4 milioane de hectare teren arabil.
Ideea amânării datei până la care nerezidenţii pot cumpăra pământ în România a mai fost adusă în discuţie şi de ministrul agriculturii Valeriu Tabără, având în vedere că peste doi ani România va fi obligată, aşa cum s-a angajat prin tratatul de aderare la UE, să ridice restricţiile privind vânzarea de teren către cetăţenii Uniunii, nerezidenţi.

În acest moment străinii nu pot cumpăra la liber terenuri pe piaţa locală, însă aceştia pot face astfel de achiziţii odată ce îşi înfiinţează o companie în România. Practic, nu există nicio barieră reală care să împiedice un investitor străin să cumpere terenuri agricole.
În plus Comisia Europeană a recomandat României şi Bulgariei la începutul acestui an să ridice mai devreme de 2014, aşa cum prevede tratatul de aderare, restricţiile privind achiziţiile de terenuri agricole de către străinii nerezidenţi.

Deputatul Valeriu Steriu, care este şi preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Politici de Dezvoltare a Agriculturii, a susţinut în cadrul seminarului că România ar putea cere autorităţilor de la Bruxelles menţinerea restricţiilor de cumpărare şi după 2014, pentru că terenurile de pe piaţa locală au preţuri foarte mici, iar un val de achiziţii ar pune în pericol securitatea alimentară a României. „Susţin ideea de a prelungi termenul cu încă 3 ani, terenul agricol este foarte ieftin. Ungurii şi lituanienii au reuşit să îşi prelungească acest termen”, a spus Steriu citat de Ziarul Financiar.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 3844 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
buburuzan florica
|
07. 08, 2011. Friday 12:18
poi nu prea sunt de acort ............sa nu mai cumpere strainii din moment ce romanii nu pot cumpara si nimeni nu ne ajuta cu nimic sa mergem mai departe..........eu de exemplu am 2 feme una e pusa in vinzare si as dori sa pot vinde sa -o pot pune pe ceealalta pe picioare ,dar............nimic nu se misca in romania si chiar daca am multe posibilitati de a face ceva in tara mea ............trebuie sa lucrez in strainatate sa pot plati impozitele in rest nimic...........as vrea sa ne dea si noua statul roman mai multe posibilitati .............sa putem munci in tara noastra,sa nu muncim pe la alti si sa fim tratati ca slugiile ................va multumesc
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii