România riscă să piardă o finanțare europeană de 8,2 milioane de euro pentru "Schema laptele în școli" dacă până pe 1 iulie 2015 nu vine cu o strategie pentru Programul Național "Laptele și cornul".
Un raport întocmit de Centrul Român de Politici Europene despre toate neajunsurile programului a fost prezentat, astăzi, la hotelul Intercontinental din București. Programul a început să scârțâie din mai multe motive. Prețul pachetului împărțit copiilor a înghețat în 2008 la 1,17 lei cu tot cu TVA. Producătorii de lapte primesc maxim 18,15 euro pe 100 kg de lapte. Strategia pentru jumătate din acest program se află, în acest moment, în aer.
“Nimeni nu vrea să-și asume răspunderea pentru strategia legată de corn. Ministerul Agriculturii ne-a spus că va face doar strategia pe schema de lapte. Noi am vrea să-și asume și partea cu cornul. Nu vreau să le bag în casă programul. Dar până la urmă e acolo APIA decontează costurile”, spune Ciprian Ciucu, autorul raportului CRPE.
“Din partea noastră nu există niciun pericol să pierdem finanțarea europeană. Noi avem draftul cu strategia și mâine îl putem scoate dacă va fi nevoie. L-am pregătit împreună cu producătorii și procesatorii de lapte”, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Potrivit raportului, România se află pe locul 4 din 26 de state membre UE din punct de vedere al absorbției fondurilor pe programul lapte școlar. În condițiile în care peste 400 de tone de lapte sunt distribuite zilnic în școlile din țara noastră, adică 15% din consumul național zilnic de lapte, programul poate fi văzut și ca o soluție pentru micii fermieri de a rezista dispariției cotelor de lapte.
“Micii producători sunt în pericol, ori dispar, ori sunt îngropați de marii producători. Vedem experiența occidentală a asocierii. Producătorii români de lapte trebuie să treacă peste inhibiția de a se asocia pentru că altfel nu vor reuși să contracareze acest efect al cotelor. Una este dacă 500 de fermieri cumpără o mașină pentru lapte și alta dacă fiecare fermier face această investiție”, spune George Turtoi.
Unul dintre obiectivele pe care Ministerul Agriculturii trebuie să-l definească clar în strategie ar trebui să fie sprijinirea producătorilor mici prin încurajarea consumului de lapte românesc.
“Putem gândi o descentralizare a programului pentru a veni în sprijinul producătorilor locali de lapte. Ei pot să participe la licitații cu condiția să poată asigura o cantitate mare de lapte pentru toate școlile din județ. Mai există o soluție, fermierii pot să negocieze să livreze lapte conform pentru un anumit număr de elevi, la școlile din localitatea respectivă”, explică George Turtoi.
Programul se va extinde și la alte produse, brânzeturi și fructe, care vor fi distribuite în școli cu o ritmicitate stabilită de autoritățile locale, răspunzătoare de implementarea programului.
La nivel mondial se înregistrează un declin constant al consumului de lapte, susține FAO. Conform datelor Eurostat, din 2003 și până-n 2011, consumul de lapte a scăzut cu 5%.