Adama
AGRICOVER

UE a importat mai puţine îngrășăminte din Rusia

Publicat: 31 ianuarie 2023 - 12:53
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

Restricțiile UE privind importurile de îngrășăminte din Rusia în cadrul pachetelor de sancțiuni își fac simțit efectul. Conform Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), ponderea importurilor de îngrășăminte ale UE-27 din Rusia a scăzut de la 29% în medie pentru întregul an 2021, la 17% în al treilea trimestru al anului 2022.

În general, atât exporturile, cât și importurile au scăzut considerabil sub nivelul de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina. Ponderea produselor din Federația Rusă în importurile din UE a scăzut de la 6,4% la 3,8% în total între februarie 2022 și septembrie 2022. În aceeași perioadă, exporturile UE către Rusia au scăzut, de asemenea, proporțional, de la 2,3 la 1,1%. Deficitul comercial al UE-27 cu Rusia a ajuns la doar 9,7 miliarde de euro în septembrie 2022, în scădere de la aproximativ 20 de miliarde de euro în martie.

În principal s-a înregistrat o scădere foarte accentuată a cotei de piață a Rusiei pentru cărbunele importat de statele UE, de la 45% în 2021 la 13% în al treilea trimestru din 2022. În cazul gazelor naturale, cota a scăzut de la 36% la 18%. De asemenea, a scăzut importanța aprovizionării cu fier și oțel din Rusia. Potrivit Eurostat, cota de piață relativă a Rusiei în acest domeniu era încă de 16% în 2021, iar în trimestrul III 2022 aceasta era de numai 5%.

Câte îngrășăminte a importat UE din Rusia

În septembrie 2022, Uniunea Europeană (UE) a importat 321 mii de tone de îngrășăminte din Rusia, cu 12% mai puțin decât în aceeaşi lună a anului precedent. Pe parcursul anului 2022, volumul importurilor a atins un vârf de peste 659 de mii de tone metrice în ianuarie, după care în mai 2022 importurile au scăzut de peste șase ori, până la doar 107 mii de tone.

Importurile Uniunii Europene de îngrășăminte din Rusia au fost în valoare de 2,11 miliarde de dolari în cursul anului 2021, conform bazei de date COMTRADE a ONU.

Exporturile de alimente și îngrășăminte din Rusia sunt scutite de sancțiunile occidentale pentru a sprijini securitatea alimentară, în special pentru țările mai sărace. Moscova și-a crescut exporturile către țări precum India, Turcia și Vietnam.

Ingrasaminte bigbag_b

Rusia câştigă mai mult din export

Veniturile realizate de Rusia din exporturile de îngrășăminte au crescut vertiginos anul trecut, în pofida unei scăderi a volumelor de vânzări şi în condițiile în care prețurile îngrăşămintelor agricole au crescut puternic după invazia în Ucraina. În primele 10 luni din 2022, exporturile de îngrășăminte rusești au crescut cu 70%, ajungând la 16,7 miliarde de dolari, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor ONU.

Prețurile internaționale ale îngrășămintelor au început să crească chiar înainte de război, deoarece Rusia a redus livrările de gaze naturale, principala materie primă pentru îngrășămintele pe bază de azot. Prețurile pentru potasiu, un alt îngrășământ important, au crescut după ce guvernele occidentale au impus sancțiuni Belarusului, unul dintre principalii producători. Rusia continuă să beneficieze de prețurile mari la produsele agricole şi îngrăşăminte, chiar dacă scăderile recente ale prețurilor la gaze în Europa (datorită vremii mai calde decât în mod normal) au dus la scăderea prețurilor la îngrășăminte.

Vizualizat: 1730 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi care sunt crescătorii de bovine care se încadrează la noua subvenție din zootehnie de 100 euro/vaca de lapte/an. APIA explică pe înțelesul tuturor care sunt condițiile pentru obținerea acestor bani.

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

A fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. ANSVSA verifică toate exploatațiile de păsări și avertizează că nicio pasăre de curte sau animal nu iese din exploatație fără autorizare veterinară. 

Noul erbicid SALTUS de la ADAMA

Noul erbicid SALTUS de la ADAMA

Un pas mic pentru erbicide, un SALT uriaș pentru fermieri.

Pallas și Floramix – cele mai performante erbicide cu spectru combinat destinate culturii grâului

Pallas și Floramix – cele mai performante erbicide cu spectru combinat destinate culturii grâului

Buruienile sunt plante fără valoare economică atunci când sunt întâlnite în culturi și reduc producția. Buruienile consumă apa și nutrienții din sol în detrimentul plantelor cultivate.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii