Restricțiile UE privind importurile de îngrășăminte din Rusia în cadrul pachetelor de sancțiuni își fac simțit efectul. Conform Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), ponderea importurilor de îngrășăminte ale UE-27 din Rusia a scăzut de la 29% în medie pentru întregul an 2021, la 17% în al treilea trimestru al anului 2022.
În general, atât exporturile, cât și importurile au scăzut considerabil sub nivelul de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina. Ponderea produselor din Federația Rusă în importurile din UE a scăzut de la 6,4% la 3,8% în total între februarie 2022 și septembrie 2022. În aceeași perioadă, exporturile UE către Rusia au scăzut, de asemenea, proporțional, de la 2,3 la 1,1%. Deficitul comercial al UE-27 cu Rusia a ajuns la doar 9,7 miliarde de euro în septembrie 2022, în scădere de la aproximativ 20 de miliarde de euro în martie.
În principal s-a înregistrat o scădere foarte accentuată a cotei de piață a Rusiei pentru cărbunele importat de statele UE, de la 45% în 2021 la 13% în al treilea trimestru din 2022. În cazul gazelor naturale, cota a scăzut de la 36% la 18%. De asemenea, a scăzut importanța aprovizionării cu fier și oțel din Rusia. Potrivit Eurostat, cota de piață relativă a Rusiei în acest domeniu era încă de 16% în 2021, iar în trimestrul III 2022 aceasta era de numai 5%.
În septembrie 2022, Uniunea Europeană (UE) a importat 321 mii de tone de îngrășăminte din Rusia, cu 12% mai puțin decât în aceeaşi lună a anului precedent. Pe parcursul anului 2022, volumul importurilor a atins un vârf de peste 659 de mii de tone metrice în ianuarie, după care în mai 2022 importurile au scăzut de peste șase ori, până la doar 107 mii de tone.
Importurile Uniunii Europene de îngrășăminte din Rusia au fost în valoare de 2,11 miliarde de dolari în cursul anului 2021, conform bazei de date COMTRADE a ONU.
Exporturile de alimente și îngrășăminte din Rusia sunt scutite de sancțiunile occidentale pentru a sprijini securitatea alimentară, în special pentru țările mai sărace. Moscova și-a crescut exporturile către țări precum India, Turcia și Vietnam.
Veniturile realizate de Rusia din exporturile de îngrășăminte au crescut vertiginos anul trecut, în pofida unei scăderi a volumelor de vânzări şi în condițiile în care prețurile îngrăşămintelor agricole au crescut puternic după invazia în Ucraina. În primele 10 luni din 2022, exporturile de îngrășăminte rusești au crescut cu 70%, ajungând la 16,7 miliarde de dolari, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor ONU.
Prețurile internaționale ale îngrășămintelor au început să crească chiar înainte de război, deoarece Rusia a redus livrările de gaze naturale, principala materie primă pentru îngrășămintele pe bază de azot. Prețurile pentru potasiu, un alt îngrășământ important, au crescut după ce guvernele occidentale au impus sancțiuni Belarusului, unul dintre principalii producători. Rusia continuă să beneficieze de prețurile mari la produsele agricole şi îngrăşăminte, chiar dacă scăderile recente ale prețurilor la gaze în Europa (datorită vremii mai calde decât în mod normal) au dus la scăderea prețurilor la îngrășăminte.