Singurele state membre care şi-au depăşit cotele de lapte în anul de cotă 2009/2010, conform cifrelor provizorii publicate la sfârşitul lunii octombrie a.c. de Comisia Europeană, sunt Danemarca, Ţările de Jos şi Cipru. Drept urmare, cele trei state vor plăti taxe suplimentare în valoare totală de 19 mil. euro. Cele trei ţări au înregistrat, în total, o depăşire a cotelor lor naţionale cu 70.000 de tone.
Conform declaraţiilor anuale, toate celelalte 24 de state membre s-au încadrat în cotele alocate. Penalizările plătite de statele membre pentru depăşirea cotelor de lapte au fost de 99 mil. euro anul trecut şi de 340 mil. euro acum doi ani. După majorarea cotelor convenită în cadrul bilanţului de sănătate al PAC din 2008, producţia italiană s-a încadrat pentru prima oară în cotă, în timp ce producţia totală a UE a fost cu aproximativ 7% mai mică decât volumele prevăzute de cota totală, faţă de marja de 4,2% înregistrată pentru anul de cotă 2008/2009.
Deşi deciziile din 2008 (majorarea cotei şi modificări ale sistemului de corecţie a conţinutului de materie grasă) au sporit considerabil posibilităţile de producţie în anul de cotă 2009/2010, o creştere a livrărilor a fost înregistrată în doar 10 state membre (Belgia, Bulgaria, Danemarca, Germania, Spania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Austria şi Finlanda).
Livrările globale au scăzut cu 0,6% - ceea ce reflectă situaţia dificilă de pe piaţă – înregistrându-se reduceri de peste 2% în 11 state membre, printre care şi România. În urma corecţiei conţinutului de materie grasă, livrările din 15 state membre, inclusiv România, au fost cu cel puţin 10% mai mici decât cota naţională.
Propunerile pentru viitorul sectorului laptelui, ce au la bază concluziile Grupului de lucru la nivel înalt pentru acest sector, vor fi prezentate de Comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, în luna decembrie a.c.