Statele membre UE au blocat încă o dată propunerea Comisiei de a prelungi autorizaţia de introducere pe piaţă a erbicidului glifosat cu încă un an, dar executivul UE urmează să aprobe în continuare o reînnoire intermediară până la jumătatea lunii decembrie.
Comisia de apel formată din reprezentanţi ai statelor membre nu a atins majoritatea necesară pentru a da undă verde unei aprobări provizorii UE pentru glifosatul ca substanţă activă în protecţia plantelor. Chestiunea reînnoirii a fost foarte controversată, din cauza opiniilor divergente cu privire la impactul glifosatului asupra sănătăţii şi asupra mediului.
Prelungirea temporară a autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru glifosat cu un an a fost propusă de Comisia Europeană, deoarece autorizaţia actuală urmează să expire la jumătatea lunii decembrie, în timp ce reevaluarea substanţei active de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) va deveni disponibilă abia în iulie 2023, notează jurnaliştii de la Euractiv.
În octombrie, ţările UE au blocat propunerea Comisiei la Comitetul permanent al Comisiei pentru plante, animale, alimente şi furaje (SCoPAFF), determinând executivul UE să facă recurs. Cu toate acestea, a doua încercare de a adopta regulamentul a eşuat din nou, deoarece nu a existat o majoritate în rândul statelor membre în favoarea reaprobării glifosatului.
Purtătorul de cuvânt al UE a confirmat pentru Euractiv că executivul european va trece acum la adoptarea regulamentului care va prelungi perioada de aprobare a glifosatului cu un an, adică până la 15 decembrie 2023. Reprezentanţii statelor membre vor avea apoi şansa de a vota, încă o dată, viitorul glifosatului, pe baza concluziilor evaluării efectuate de agenţia UE pentru substanţe chimice (ECHA) şi Autoritatea pentru Siguranţa Alimentară, care va avea loc la jumătatea anului 2023.