Rusia ar putea relaxa embargoul impus produselor alimentare provenite din unele state din Uniunea Europeană, permiţând ca produsele agricole din aceste ţări să fie procesate în interiorul Rusiei, a declarat recent purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.
Declaraţiile acestuia vin după ce guvernul grec a cerut Moscovei să ridice sancţiunile pentru furnizarea de „produse agricole vitale”. Potrivit prevederilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Rusia nu poate face o excepţie în cazul Greciei, a precizat Dmitry Peskov pentru cotidianul rus Izvestia. „Există nişte reguli foarte clare ale OMC iar Rusia în calitate de ţară membră nu are de ales. Nu putem impune sancţiuni Uniunii Europene, dar să ridicăm selectiv aceste sancţiuni pentru una sau mai multe state”, a spus Peskov. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a subliniat că livrările directe de produse agricole pot fi înlocuite cu „importuri de materie primă şi o investiţie în facilităţi de procesare a alimentelor bazate în Rusia”.
De asemenea, la începutul lunii februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia va putea să coopereze cu autorităţile agricole ungare în pofida sancţiunilor, adăugând că înfiinţarea de societăţi mixte va ajuta la evitarea dificultăţilor apărute în urma deciziei Moscovei de a introduce un embargou pentru produsele agricole occidentale.
Rusia a suspendat importurile de brânză din Polonia
Din 20 februarie a.c., autoritatea federală sanitar-veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a suspendat importurile de brânză din Polonia, transmite Reuters. Potrivit unui comunicat Rosselkhoznadzor, interdicţia vine după ce autorităţile au descoperit că brânza produsă de firma Ostrowia Sp.z.o.o. nu îndeplineşte cerinţele legale privind acest produs.
Încă din luna decembrie a anului trecut, preşedintele Rospotrebnadzor, Anna Popova, a anunţat că autorităţile ruse au sechestrat peste 1.000 de tone de produse alimentare şi băuturi occidentale introduse în mod fraudulos în ţară, după intrarea în vigoare a embargoului impus de Moscova pentru produsele occidentale. „Din păcate, găsim în continuare pe rafturile magazinelor produse importate ilegal. Recent, la o serie de magazine din regiunea Moscovei, am descoperit brânză olandeză, cârnaţi din Estonia şi şuncă din Spania”, a declarat Anna Popova, citează Agerpres.
În august 2014, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările ce au impus sancţiuni Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Lista includea produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.