Decizie radicală a Comisiei Europene, care vrea să se asigure că subvenţiile UE nu ajung la politicieni prin interpuşi.
Comisia Europeană a anunţat Cehia că îi va opri plata unor subvenţii europene până când autorităţile de la Praga vor înăspri legislaţia referitoare la evitarea conflictului de interese, transmite Reuters, citată de Agerpres.
La finalul unui audit publicat în luna aprilie 2021, executivul comunitar a ajuns la concluzia că premierul ceh Andrej Babiš este într-o situaţie de conflict de interese, având în vedere că este proprietarului unui uriaş imperiu de afaceri - grupul de companii Agrofert, care beneficiază de finanţare de la UE. În replică, Babiš a insistat, în repetate rânduri, că nu a încălcat nici o lege, după ce şi-a mutat acţiunile deţinute la Agrofert în două entităţi de tip trust fund (o entiate legală care deţine bunuri şi proprietăţi în numele unei alte persoane sau organizaţii- n.red.).
Detalii AICI: Raport Comisia Europeană! Subvenţii agricole de sute de milioane de euro, încasate ilegal de un prim-ministru!
Un prim-ministru acuzat că a încasat ilegal subvenţii agricole de două milioane de euro!
Pe 30 august, Comisia Europeană a anunţat că, pentru moment, nu va rambursa nici o cheltuială care are legătură cu proiectele europene solicitată de companiile deţinute de trust fund-uri.
„Atâta timp cât recomandările formulate în raportul de audit nu sunt implementate, sfătuim autorităţile cehe să nu declare cheltuieli pentru companiile ale căror proprietari finali sunt trust fund-urile. Acesta este un avertisment”, a subliniat executivul comunitar.
Chiar dacă cheltuielile făcute de Agrofert sunt deja vizate de un ordin de interzicere a rambursării, Comisia Europeană se teme că această problemă a conflictului de interese ar putea exista şi la alte companii.
Postul public de radio din Cehia a informat că executivul comunitar a cerut autorităţilor de la Praga care gestionează fondurile europene să pună la punct un registru al oficialilor publici şi al companiilor pe care aceştia le controlează. O listă a beneficiarilor reali din spatele acestor trust fund-uri ar urma să fie trimisă la Bruxelles.
Grupul Agrofert este unul din cei mai mari angajatori din Cehia, cu activităţi în agricultură, procesarea de alimente, produse chimice şi presă. În aceste condiţii, a primit zeci de milioane de euro sub formă de subvenţii agricole, precum şi subvenţii pentru proiecte de dezvoltare în cadrul unor diferite programe europene.
(sursa: Agerpres)