Membrii Parlamentului European au reiterat, într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, necesitatea inserării țării de origine pe eticheta produselor din cărna și lapte.
Această obligativitate ar contribui la îmbunătățirea încrederii consumatorilor în produsele alimentare prin generalizarea lanțului de aprovizionare cu alimente mai transparente, spun ei.
Precizarea țării de origine ar trebui să fie obligatorie pentru toate tipurile de lapte, produse lactate și produse din carne, spun deputații europeni, adăugând faptul că atât Comisia Europeană cât și statele membre ar trebui să ia în considerare, de asemenea, extinderea și la alte produse cu un singur ingredient sau la cele cu un ingredient principal.
Pentru a informa mai bine consumatorii Uniunii Europene, în urma scandalului de carne de cal și a altor cazuri de fraudă, și de a îmbunătăți transparența de-a lungul lanțului alimentar, țara de origine ar trebui să se regăsească obligatoriu și pe etichetele produselor alimentare din carne procesată.
Deputații mai subliniază următoarele lucruri:
- 84% dintre cetățenii UE consideră că este necesar să se indice originea laptelui (sondaj Eurobarometru din 2013)
- 88% consideră că o astfel de etichetare e necesară pentru carne (altele decât cele de vită, porcine, ovine, caprine și carne de pasăre, care sunt deja acoperite)
- Mai mult de 90% consideră că o astfel de etichetare e importantă pentru produsele alimentare prelucrate (2013 raport al Comisiei Europeane din 2013).
Potrivit raportului Comisiei Europene, costurile ar fi relativ minore dacă ar fi obligatoriu ca pe eticheta produselor din carne să fie trecută și țara de origine.
(sursa: Parlamentul European - comunicat de presă)