LOVITURĂ GREA PENTRU PRODUCĂTORI! Anul trecut pe 29 septembrie, Comisia Europeană a propus unilateral noi contingente tarifare pentru Ucraina pentru a creşte fluxurile comerciale din această ţară către Uniunea Europeană.
Această propunere încorporează un nou contingent de taxe vamale zero la 650.000 tone de porumb, adăugate la concesiile deja acordate de Uniunea Europeană în cadrul Acordului de asociere UE-Ucraina (450.000 tone la taxa zero în 2017, 650.000 tone în 2021). CEPM se opune ferm acestei noi concesiuni, care sacrifică încă o dată interesele producătorilor de porumb din UE.
Pe 4 mai, Comisia Parlamentului European pentru Comerţul Internaţional a validat implementarea acestui nou contingent de porumb, în ciuda sfaturilor contrare emise de Comisia pentru agricultură a Parlamentului European în luna martie a anului trecut.
Lovitură pentru producătorii de porumb
Dacă această propunere este adoptată, ar fi o altă lovitură pentru porumb şi pentru producătorii de porumb din UE. Este necesar de spus, porumbul ucrainean este deja dominant în rândul exporturilor către UE (8 milioane tone în 2015, reprezentând 60% din importurile din ţările terţe), beneficiind în mod clar de un avantaj competitiv pe piaţa comunitară. Prin acordarea acestei noi cote, autorităţile europene şi-ar slăbi producătorii, care au trebuit deja să se confrunte cu o criză a preţurilor în ultimii trei ani!
Prin urmare, CEPM invită legislatorii să elimine această nouă cotă în cadrul votului în plen al Parlamentului European, care va avea loc în zilele următoare.
„Pe măsură ce sunt lansate dezbaterile privind viitorul CAP, UE trebuie să înceteze să-şi mărească concesiunile comerciale, de când tarifele reprezintă ultima plasă de siguranţă disponibilă a producătorilor în faţa crizelor preţurilor. Să nu mai sacrificăm porumbul european, care este adesea victimă a concesiilor rezultate din negocieri a căror scop depăşeşte sferele economiei şi agriculturii”, declară Daniel Peyraube, preşedintele CEPM.
„Asociatia Producătorilor de Porumb din România este implicată direct în acţiunile de promovare a unei Politici Agricole Comune viitoare care să susţină producatorii europeni de porumb şi care să-i protejeze în special de riscurile de volatilitate crescută de pe pieţele agricole. Un astfel de demers nu poate ajuta la cresterea competitivităţii fermierilor europeni şi a cultivatorilor de porumb în special”, Arnaud Perrein, presedintele APPR.