Conform noii legislaţii europene, printre produsele alimentare care nu vor mai conține aditivi alimentari vor fi pâinea, iaurtul nearomatizat, untul, compotul, pastele făinoase și mierea.
Comisia Europeană a adoptat noi regulamente privind utilizarea aditivilor alimentari. Astfel, în cazul anumitor categorii de alimente sunt autorizați foarte puțini aditivi sau chiar sunt complet interziși.
Aditivii alimentari, împărţiţi pe liste
Aceste noi reglementări plasează aditivii alimentari pe două liste distincte. Una dintre acestea se referă la aditivii din produsele alimentare, va intra în vigoare în iunie 2013 şi va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar și autorităților de control să identifice cu ușurință aditivii care sunt autorizați într-un anumit produs alimentar.
Cea de-a doua listă privește aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alți aditivi, enzime, arome și substanțe nutritive și se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) trebuie să reevalueze toți aditivii până în 2020.
Ce mai prevede noua legislaţie UE?
„Adoptarea a două regulamente privind aditivii va spori capacitatea de decizie a cetățenilor și, deopotrivă, a industriei, deoarece vor face ca tuturor celor interesați să le fie mai ușor să știe exact care sunt aditivii autorizați în produsele alimentare”, a declarat John Dalli, comisarul european pentru sănătate.
Pe lângă instituirea celor două liste, noua legislație prevede:
• condiții bine determinate în care se pot adăuga aditivi la alimente;
• o împărțire a alimentelor în categorii cu aditivii enumerați într-o manieră clară, în funcție de categoriile de alimente la care pot fi adăugați;
• un program pentru deplina reevaluare a siguranței tuturor aditivilor autorizați;
• orientări și instrucțiuni clare pentru solicitanții de noi utilizări de aditivi alimentari.
sursa: capital.ro