Mere româneşti pentru şcolari, cu fonduri UE
Publicat: 18 aprilie 2009 - 13:00
Peste un milion de elevi din clasele primare vor primi zilnic, la şcoală, mere proaspete româneşti, începând cu anul şcolar următor.
România va primi din partea UE 4,99 milioane de euro pentru fiecare an şcolar până în 2013 pentru distribuirea gratuită a fructelor în şcoli. Acest ajutor reprezintă rata co-finanţării comunitare de 75% pentru 1.107.350 copii cu vârste între 6 şi 10 ani, la care se adaugă co-finanţare naţională obligatorie de 1,664 milioane euro (25%) pentru măsuri adiacente.
Programul comunitar (School Fruit Scheme), menit să încurajeze consumul de fructe în şcoli şi să promoveze formarea de obiceiuri alimentare sănătoase, va fi implementat începând cu anul şcolar 2009/2010.
Întrucât modalitatea de implementare este asemănătoare cu cea a programului “Laptele în şcoli – cornul şi laptele”, structurile implicate în derularea programului ”Fructe în şcoli” vor fi Ministerul Agriculturii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Consiliile judeţene, urmând ca atribuţiile instituţiilor implicate sâ fie stabilite cât mai curând printr-o hotărâre a Guvernului.
Având în vedere modelul de implementare al schemei şi măsurile tranzitorii pentru anul şcolar 2009/2010, pentru anul 2009 ar fi necesară alocarea de către Consiliile Judeţene a unui buget de cca. 7 milioane euro pentru achiziţionarea şi distribuirea produselor (mere) în lunile noiembrie şi decembrie.
Aceste cheltuieli se vor recupera în anul 2009, respectiv 2010 de la Ministerul Agriculturii, prin APIA.
În procesul de achiziţie şi distribuire a produselor ar urma să se acorde prioritate producătorilor autohtoni, iar măsurile adiacente se vor desfăşura prin implicarea şi sub coordonarea autorităţilor de sănătate şi educaţie.
Pentru implementarea acestui program, Consiliul UE a decis să aloce, începând cu anul şcolar 2009-2010, un ajutor comunitar de 90 milioane euro/an şcolar.
Suma alocată este prevăzută pentru aprovizionarea instituţiilor de învăţământ cu produse din sectorul legumelor şi fructelor, proaspete şi procesate, şi pentru acoperirea costurilor de logistică privind distribuţia, echipamentele, comunicarea, monitorizarea şi evaluarea.
Instituţiile de învăţământ avute în vedere sunt creşele, alte instituţii preşcolare, şcolile primare şi gimnaziale.