Ministrul Daniel Constantin susține că este pregătit să facă lobby pe lângă miniștrii din celelalte state membre UE pentru acordarea unei perioade de grație de 6 luni pentru rambursarea plăților din proiectele, aflate în derulare, din fostul PNDR.
Mâine (marți, 16 iunie n.r.) este Consiliul de Miniștri la Luxemburg. Dimineață la ora 6 plec, seara mă întorc. Avem pe ordinea de zi un punct propus de România pentru a se discuta cu toate cele 28 de state membre posibilitatea de a se prelungi cu 6 luni. Voi avea și câteva bilaterale acolo și voi încerca să conving toți colegii că e nevoie de aceste 6 luni, astfel încât să putem să atragem cât mai multe fonduri europene. Vreau să vă spun că sunt 17 state care au semnat alături de noi acea scrisoare (scrisoarea a fost adresată Comisiei Europene, n.r.), dar, din punct de vedere al voturilor pe care le reprezintă acele state, nu avem majoritatea. Aș vrea să mai conving un stat membru extrem de important cu care voi avea o bilaterală, apoi să avem acordul majorității ca să extindem. De ce este important? Am reziliat contracte, s-au făcut dezangajări din cauza lipsei de cofinanțare. Din 108% grad de contractare, am ajuns sub 100% în momentul de față. Deci, procente importante s-au reziliat pentru că oamenii nu au avut capacitatea de cofinanțare. Fie că au avut probleme în societate, fie că nu s-au mai acordat creditele de la bănci. Dacă vom convinge Consiliul de Miniștri să extindem, putem salva 400 de milioane de euro, spune ministrul Agriculturii.
Daniel Constantin a evitat să spună care este statul membru UE pe care vrea să-l convingă. Se bănuiește că ar fi vorba de Germania. Ministrul Agriculturii din România a participat, la sfârșitul lunii aprilie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care s-a ținut tot la Luxemburg. Atunci, Daniel Constantin a avut o întrevedere cu Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și a insistat pentru ca termenul de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene din PNDR 2007-2013 să fie prelungit cu 6 luni. Termenul limită până la care se pot rambursa plăți este, în acest moment, 31 decembrie 2015.
Gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 83%. Potrivit declarației ministrului Agriculturii, în ultimii trei ani, s-au cheltuit 8 miliarde de euro.