Marius Micu, vicepreședinte al Federației Naționale PRO AGRO și fost secretar de stat în MADR, va reprezenta România în conducerea COPA, cea mai importantă organizație a fermierilor europeni.
Pe 23 septembrie, au avut loc alegeri la COPA (Confederația Europeană a Producătorilor Agricoli din Europa), unde Alianța pentru Agricultură și Cooperare a candidat la un loc de vicepreședinte, prin Marius Mihai Micu din partea Federației Naționale PRO AGRO.
Alegerea sa în această funcție va asigura țării noastre un loc în board-ul celei mai importante organizații a fermierilor europeni, care reprezintă 22 de milioane de agricultori, alături de reprezentanta Franței Christiane Lambert (FNSEA), care deține, în continuare președinția COPA, și de ceilalți cinci vicepreședinți ai organizației, care vin din Italia, Spania, Croația, Irlanda și Suedia.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare însumează aproximativ 3.500 de fermieri care lucrează o suprafață totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 mililoane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României. Alianța cuprinde totodată și membri care activează în industria alimentară și cumulează o cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajați de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc.
Delegația Alianței pentru Agricultură și Cooperare a participat la ședințele Praesidium COGECA, Praesidia COPA-COGECA si Praesidium COPA în perioada 22-23 septembrie 2022.
La nivelul COGECA (Confederația Generală a Cooperativelor Agricole), în ședința care a avut loc pe 22 septembrie, a existat un acord unanim de prelungire a mandatului actualei președinții COGECA pentru încă un an.
Printre aspectele de interes pentru fermierii și cooperativele din România, s-au discutat:
• poziția Copa și Cogeca referitoare la propunerea de regulament privind utilizarea sustenabilă a produselor de protecția plantelor;
• schimburi de opinii privind Taxonomia cu Elisabeta SIRACUSA, Direcția Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de capital, despre finanțele durabile, propunerile din partea CE și impactul asupra agricultorilor europeni și cooperativelor agricole;
• strategia tehnică privind viitorul sectorului european al cărnii de porc;
• impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra sectorului agricol european;
• riscul ca 12,5% din bugetul PAC să fie redirecționat către REPOWER EU;
• situația actuală privind carnivorele mari;
• punctul de vedere al fermierilor și cooperativelor privind celulele de substituție de origine artificială produsă în laborator;
Delegația română a insistat pe necesitatea adăugării în documentul de poziție al Copa-Cogeca, solicitarea expresă ca autoritățile europene, înainte să aprobe regulamentul privind tehnicile de ameliorare moderne actualizat, să realizeze studii de impact pe draftul regulamentului de utilizare sustenabilă a produselor de protecția plantelor și abia apoi să vină cu o formă revizută a regulamentului, ținând cont de crizele apărute ulterior, informează reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, într-un comunicat transmis către Agroinfo.