Executivul britanic critică recentele propuneri ale Comisiei Europene (CE) pentru reformarea PAC şi le cataloghează drept „o dare înapoi a ceasului cu mai multe decenii”, potrivit cotidianului britanic The Guardian.
Se spune că propunerile elaborate de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, ar fi mai potrivite pentru propria lui ţară, România, unde dimensiunea fermei medii este de trei hectare, comparativ cu peste 80 de hectare în Marea Britanie şi chiar mai mult în Franţa şi Germania, comentează cotidianul britanic The Guardian în ediţia de marţi, într-un articol cu titlul „Marea Britanie respinge reformele PAC, drept inadecvate”.
Guvernul britanic consideră schimbările aduse de PAC, care preconizează reduceri ale cheltuielilor cu 9% până în 2020, drept o oportunitate pierdută.
Reformele, care acoperă perioada 2014-2020, preconizează reducerea cheltuielilor privind PAC în termeni reali cu 9%, la 435 miliarde de euro.
Până la sfârşitul deceniului, PAC va conta pe 37,7% din bugetul general al UE. „Suntem într-o situaţie în care există probleme globale legate de securitatea alimentară, incertitudinea economică şi pierderea biodiversităţii. Reformarea PAC este cea mai bună oportunitate într-o generaţie pentru a face un important pas înainte în abordarea tuturor acestor probleme. Dar suntem îngrijoraţi că propunerile Comisiei vor fi mult prea orientate spre trecut şi că această oportunitate valoroasă se va pierde”, a declarat ministrul britanic al mediului, Caroline Spelman.
Diplomaţi din UE spun că Cioloş a fost „câştigat” de francezi, care se opun reformei radicale a PAC, potrivit The Guardian. Ei au în vedere reduceri în plăţile de sprijin agricol de peste 150.000 de euro pe an, cu un plafon stabilit la 300.000 de euro, în scopul de a aloca mai multe subvenţii fermelor mai mici, de familie, şi a asigura o distribuire mai echitabilă a fondurilor.
Fermierul mediu francez şi german îşi vor vedea plăţile reduse cu doar 2%, în timp ce ferma medie britanică va primi cu aproximativ 1% mai mult. Marii perdanţi sunt Olanda, Danemarca şi Belgia.
Comisia propune, de asemenea, ca 30% din plăţile directe către agricultori să fie "verzi" sau să-i recompenseze pe cei care cultivă o mai mare varietate de culturi, lăsând ogorul necultivat sau prelungind gardurile vii. Toate aceste idei sunt respinse de guvernul britanic drept mult prea complexe sau pur şi simplu afişare nesinceră de preocupare pentru mediu.
sursa: Agerpres