Comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski susține că nu există un impact negativ al exporturilor de cereale din Ucraina pe piețele din UE.
Fermierii români și polonezi s-au plâns de impactul negativ pe care exporturile de cereale din Ucraina le au asupra prețurilor locale ale cerealelor. Întrebat dacă această chestiune a fost discutată cu miniștrii Agriculturii din UE la Consiliul AGRIFISH din 26 septembrie, la care a participat și ministrul ucrainean pentru politică agrară și alimentație, Mykola Solsky, și ce măsuri va lua Comisia Europeană pentru a reduce presiunea pe piețele locale, comisarul european pentru agricultură a răspuns că exporturile de cereale din UE nu afectează negativ situația fermierilor europeni, nici prețurile cerealelor.
”Datele pe care le avem nu confirmă aceste îngrijorări, că cerealele din Ucraina contribuie la probleme în piață și creează dificultăți pentru fermieri. Nu vedem o problemă în vânzarea cerealelor de către fermierii europeni, nu vedem niciun colaps al prețurilor din cauza exporturilor din Ucraina. Știm volumul exporturilor, de la începutul acestei crize până la finalul lunii august, în jur de 14 milioane de tone de cereale și oleaginoase au fost exportate din Ucraina, din care 4,5 milioane de tone au fost exportate direct către UE.
Am dicutat astăzi cu miniștrii din România și din Bulgaria. Situația din aceste țări este foarte specifică. De exemplu, o mare parte din semințele de floarea soarelui, jumătate din exporturile către UE, au ajuns pe piața din Bulgaria, dar cred că această situație de criză se estompează gradual. Vom mai avea discuții, vrem să obținem mai multe informații despre situația din piață.
Nu există un impact negativ al exporturilor de cereale din Ucraina pe piețele din UE, acestea nu afectează negativ situația fermierilor, nici prețurile.
Fermierii vând cereale, dar, în același timp, și cumpără cereale, cumpără furaje. Avem nevoie de aceste exporturi din Ucraina. Comisia supraveghează atent situația, analizăm toate semnalele din piață legat de prețuri, dar nu am văzut până acum un impact negativ pe piață”, a răspuns comisarul comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski.
La rândul său, ministrul ucrainean pentru politică agrară și alimentație, Mykola Solsky, a spus că din cele 4,5 milioane tone de cereale și oleaginoase exportate din Ucraina în luna august, 3 milioane de tone au fost exportate pe culoarele de solidaritate UE-Ucraina și 1,5 milioane tone prin porturile maritime.
”În septembrie, cred că exporturile pe culoarele UE vor crește cu 5-10%, iar exporturile maritime vor crește cu 60%. Există un potențial mare de creștere, dar nu știm ce se va întâmpla cu rutele maritime, de aceea trebuie să dezvoltăm culoarele de solidaritate”, a declarat Mykola Solsky.
Acesta a mai declarat, la conferința de presă de după consiliul AgriFish, că Ucraina a solicitat UE sprijin financiar pentru creșterea flotei de transport de cereale.
Citește și: Unde ajung cerealele exportate din Ucraina