Organizaţia Copa-Cogeca a anunţat că fermieri din toată Uniunea Europeană vor protesta, pe 7 septembrie 2015, în faţa clădirii din Bruxelles unde este programată să aibă loc Reuniunea miniştrilor Agriculturii din UE.
Copa şi Cogeca au salutat decizia CE de a prelungi cu încă un an măsurile de sprijinire a producătorilor de lactate şi de legume-fructe afectaţi de embargoul rusesc, dar consideră că acestea sunt „departe de a fi suficiente pentru compensarea pierderilor imense ale fermierilor europeni”.
„Fermierii din sectorul laptelui, al cărnii de porc, al cărnii de vită şi din cel de legume-fructe suferă enorm din cauza embargoului impus de Rusia”, a subliniat preşedintele Copa, Albert Jan Maat. „Embargoul rusesc, ale cărui victime sunt fermierii şi cooperativele din UE, ne-a redus cu aproximativ 5,5 miliarde de euro exporturile agroalimentare”, a adăugat acesta.
Solicitări pentru sectorul cărnii de porc
În sectorul cărnii de porc, reprezentanţii Copa-Cogeca susţin că este nevoie de o strategie de export puternică şi vor să determine oficialii UE să intensifice negocierile cu Rusia pentru ridicarea restricţiilor sanitar-veterinare impuse de Moscova exporturilor de carne de porc din UE încă de la începutul anului 2014. Acest lucru ar permite reluarea exporturilor unor anumite categorii de produse, precum măruntaie sau bacon, care nu intră pe lista produselor vizate de embargoul rusesc.
Fermierii europeni mai cer măsuri ţintite pentru producătorii agricoli din regiunile cele mai afectate de embargo, precum şi ca UE să permită Statelor Membre să negocieze individual cu autorităţile ruseşti certificatele de export în sectorul cărnii de porc, pentru a relua cât mai curând posibil schimburile comerciale în acest sector.
Şi fermierii europeni vor plata subvenţiilor în avans şi un preţ de intervenţie mai mare în sectorul lapte
Pentru sectorul lapte, reprezentanţii Copa-Cogeca cer Comisiei Europene să permită începerea plăţilor directe înainte de 1 decembrie 2015, precum şi să returneze sectorului laptelui cca. 700 milioane euro din taxele pe care statele UE trebuie să le plătească pentru depăşirea cotei de lapte în anul de cotă 2014/2015, prin măsuri de sprijin pentru fermieri, care se confruntă cu lipsă de lichidităţi şi au probleme cu fluxul de numerar.
De asemenea, susţin reprezentanţii fermierilor europeni, preţul de intervenţie al UE ar trebui să crească astfel încât să stabilească un prag minim al pieţei. Actualul preţ de intervenţie a fost stabilit în 2008 şi este departe de costurile de producţie din prezent, consideră preşedintele Cogeca, Christian Pees.