Statele membre UE au decis luni, la Bruxelles, prelungirea cu încă doi ani, pentru 2012 şi 2013, a Programului european de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate (PEAD), finanţat din fonduri europene.
Acordul, stabilit de miniştrii agriculturii reuniţi la Bruxelles, a fost salutat imediat de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
„Sunt foarte bucuros că statele membre au deblocat programul de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate pentru anii 2012 şi 2013. Am cerut deja direcţiei mele generale să se mobilizeze şi să ia toate măsurile pentru a asigura continuitatea programului în această iarnă. Aşa cum a demonstrat-o în aceste ultime săptămâni, Comisia Europeană vrea să rămână un partener de încredere al organizaţiilor caritabile”, a spus Cioloş.
Menţinerea acestui ajutor crucial pentru băncile de alimente din Europa a fost contestată până acum de şase state membre ale Uniunii Europene - Germania, Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Cehia şi Olanda - care reuşiseră să formeze o minoritate suficientă pentru a bloca discuţiile privind continuarea programului şi după sfârşitul acestui an. Aceste ţări se opun ca fondurile alocate în cadrul PEAD, extrase din bugetul pentru agricultură, să fie folosite în scopuri de politică socială.
Programul european de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate (PEAD) este una din principalele surse de aprovizionare ale organizaţiilor caritabile europene.
De exemplu, 51% din produsele distribuite în 2010 de Federaţia Europeană a Băncilor de Alimente au venit din PEAD. În fiecare an, mai mult de 18 milioane de persoane din 20 de state membre ale Uniunii Europene beneficiază de ajutoarele alimentare distribuite în cadrul acestui program.
În România, în 2010, au beneficiat de acest program peste 2,8 milioane de persoane – pensionari, persoane fără venituri sau cu venituri foarte mici, persoane cu handicap.