În noua Politică Agricolă Comună, sistemul de plăţi directe va permite nu doar menţinerea plăţii la hectar, aşa cum mulţi agricultori din România au solicitat - o schemă menţinută până în 2020, dar în plus, există posibilitatea de a modula plăţile directe pentru o serie de categorii de ferme, a declarat în deschiderea Indagra, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
„România îşi poate găsi în această nouă Politică Agricolă Comună toate elementele de care are nevoie pentru a face în aşa fel încât agricultura din România să-şi ocupe locul pe care îl merită în sistemul agricol european. Mă gândesc aici la sistemul de plăţi directe care va permite nu doar menţinerea plăţii la hectar aşa cum mulţi agricultori din România au solicitat o schemă care este menţinută până în 2020, dar în plus de aceasta aveţi posibilitatea să modulaţi plăţile directe pentru o serie de categorii de ferme, în paralel cu menţinerea acestui sistem de plată la hectar”, a spus Dacian Cioloş.
Cu privire la plăţile din agricultură, comisarul european a menţionat cele mai importante sectoare cuprinse în noua Politică Agricolă Comună, cu posibilităţi de dezvoltare. „Mă gândesc în primul rând la plata simplificată, pentru fermele mici, o simplificăm atât pentru administraţia publică, cât şi pentru agricultori, la posibilitatea de a acorda plăţi cuplate cu producţia pentru anumite categorii de producţii şi anumite sectoare mai sensibile care au nevoie de această susţinere specifică şi bine ţintită. Mă gândesc la posibilitatea de a modula o susţinere complementară prin redistribuire pentru fermele familiale de câteva zeci de hectare, pentru a stimula această categorie şi la susţinerea complementară pentru tinerii fermieri în plus faţă de ceea ce poate fi acordat prin PNDR, deci un pachet de măsuri care sper eu să se regăsească în deciziile pe care Ministerul Agriculturii şi Guvernul României le vor lua şi de care să poată beneficia sectorul agricol cât mai repede”, a adăugat Cioloş.
Potrivit acestuia, prin noul PNDR, România are posibilitatea de a ţinti restructurarea anumitor sectoare, aşa cum e cazul celui viticol, „pentru că nu se întâlnesc aceleaşi probleme la nivel european, dar România poate să le ţintească specific”, spune Cioloş.