România avea deschise, la finalul anului 2010, un număr de 36 de investigaţii şi alte operaţiuni privind nereguli sau posibile fraude cu fonduri europene, dintre care 17 privind agricultura, 9 ajutorul extern, 3 legate de agenţii ale UE, câte două referitoare la fonduri structurale, comerţ şi cheltuieli directe şi unul privitor la ţigări, reiese din al 11-lea raport anual al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), prezentat în 19 octombrie 2011, la Bruxelles.
Majoritatea celor 17 cazuri legate de agricultura din România se referă la posibile nereguli sau fraude privind fondurile de preaderare.
Director OLAF: Cele mai multe investigaţii din România privind neregulile cu fonduri UE au fost pornite de autorităţile europene, nu de cele române
Potrivit directorului OLAF pentru politici şi legislaţie, Nicholas Illet, citat de Agerpres, o mare parte din cazurile din România au pornit de la investigaţii efectuate din partea UE, spre deosebire de Bulgaria, unde în cea mai mare parte a cazurilor, investigaţiile au pornit de la autorităţile naţionale.
La nivelul întregii Uniuni Europene, la finalul anului trecut, erau în curs de desfăşurare 419 investigaţii şi operaţiuni, dintre care cele mai multe în Bulgaria (81), Italia (41), Belgia (37) şi România (36).
La 1 februarie 2011, numărul total de cazuri transferate de la nivelul UE către autorităţile naţionale din România de 256, din care 107 investigaţii aşteptau o decizie în instanţă. În ţara noastră, dintre cele 149 de cazuri în care s-au luat decizii judiciare, au fost dictate, printre altele, 30 de condamnări (20,1% din numărul total de decizii judiciare) şi 4 achitări.
În întreaga UE, numărul total al cazurilor transferate statelor membre a fost de 2.232, din care 759 aşteptau o decizie în instanţă, iar 1.473 cu decizie judiciară. Dintre acestea din urmă, în 610 cazuri au fost dictate condamnări, iar în 216 cazuri s-a dispus achitarea.
11,9 milioane euro recuperate în întreaga UE din fondurile pentru agricultură, în urma cazurilor investigate de OLAF
În anul 2010, în Uniunea Europeană au fost dechise 225 de noi cazuri, iar durata medie a unei investigaţii a fost de 27,9 luni, cea mai redusă durată din ultimii 5 ani. OLAF a primit de la sectorul public 46% din informaţiile pe care şi-a bazat anchetele, iar 52% din informaţii au provenit de la cetăţeni şi sectorul privat.
În urma cazurilor investigate de OLAF, a fost recuperată, la nivelul întregii UE, suma de 67,9 milioane euro, din care cea mai mare parte (32,9 milioane euro) vizează fondurile structurale, iar 11,9 milioane euro, agricultura.
Instanţele naţionale au dictat pedepse cu închisoarea însumând 125 de ani în cursul anului trecut şi au impus penalităţi financiare de aproape 1,47 miliarde euro în urma cazurilor deschise de OLAF.