Adama
AGRICOVER

CE acceptă creşterea primei pentru tinerii fermieri, dar cere argumente în plus pentru sprijinul nerambursabil de 90%

Publicat: 17 august 2011 - 15:36
Comenteaza   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană (CE) este de acord cu propunerea României de creştere a valorii primei de instalare pentru tinerii fermieri, dar cere argumente suplimentare pentru justificarea unei finanţări nerambursabile de 90% pentru anumite măsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Acestea sunt două dintre răspunsurile CE la propunerile României privind modificarea PNDR, potrivit unui document citat de Eurocentrica.

Tinerii fermieri vor primi maxim 40 mii euro prin Măsura 112

Astfel, Comisia a acceptat propunerea României de modificare a Măsurii 112 Instalarea tinerilor fermieri, şi anume creşterea valorii primei de instalare pentru tinerii fermieri de la 25.000 de euro, în prezent, la 40.000 euro, precum şi modificarea nivelului minim de pregătire al acestora.

Comisia crede că un sprijin nerambursabil de 90% e prea mult pentru beneficiarii privaţi

Însă, propunerea Autorităţii de Management a PNDR de creştere a procentului sprijinului nerambursabil la 90% în cazul Măsurilor 312 Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi şi 313 Încurajarea activităţilor turistice, reprezentanţii Comisiei au atras atenţia asupra faptului că 90% reprezintă o intensitate mult prea mare în condiţiile în care cele două măsuri se adresează beneficiarilor privaţi.

În replică, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au subliniat faptul că în cazul Măsurii 313, sprijinul maxim de 90% există deja ca ţintă în înaintarea propusă - agroturism şi activităţi recreaţionale.

„În plus, în cazul ambelor măsuri, intensitatea mai mare este menită să-i ajute pe micii întreprinzători care au reale dificultăţi de accesare a creditelor sau care nu obţin scrisoarea de confort, spre exemplu în cazul persoanelor fizice autorizate care nu au aceeaşi bonitate/credibilitate în faţa băncilor, comparativ cu întreprinderile-agenţi economici cu personalitate juridică”, se precizează în documentul menţionat.

În România, măsura similară adresată mediului urban prin Programul Operaţional Regional (POR 4.3), a beneficiat de finanţare publică nerambursabilă de maxim 100%. În plus, prin schema naţională de ajutor de stat, intensitatea ajutorului public pentru micorîntreprinderi a fost tot de 100%, în limita schemei de minimis.

Prin urmare, o măsură similară pentru spaţiul rural ar fi oportună, iar acest procent al sprijinului public ar putea fi atins prin excluderea unor domenii, precum servicii pentru agricultură, şi încurajarea domeniilor care duc la diversificarea economiei rurale (firme de mică industrie, construcţii, servicii pentru populaţie), care pot să ofere alternative pentru ocupare şi pot creşte egalitatea de sanse.

Reprezentanţii CE au agreat realocarea de fonduri pentru măsurile 121, 123 şi 312, dar vor criterii mai clare de selecţie a proiectelor care vor primi aceşti bani

De asemenea, în urma discuţiilor dintre reprezentanţii României şi cei ai Comisiei, a fost agreată de către reprezentanţii CE şi realocarea unor fonduri disponibile din economii şi rezilieri de contracte către măsurile 121 Modernizarea exploataţiilor agricole, 123 Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, 312 Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi şi Leader.

Comisia a solicitat, însă, introducerea unui mecanism coerent care să permită prioritizarea proiectelor care vor putea fi selectate să beneficieze de finanţare din aceste alocări suplimentare.

„Metoda utilizată pentru a selecta proiecte din listele de aşteptare trebuie să fie transparentă, iar referinţele privind redistribuirea nu trebuie să difere de la o măsură la alta. Totodată, este necesară stabilirea unui punctaj minim care trebuie atins de către proiecte pentru a fi selectate să beneficieze de alocări din fonduri disponibile din economii şi rezilieri de contracte”, a fost o altă recomandare a Comisiei, formulată în cadrul întâlnirii tehnice privind finalizarea celei de-a şaptea propuneri de modificare a PNDR, potrivit Eurocentrica.

Reprezentanţii CE: Măsura de bunăstare a animalelor pentru porc şi pasăre este admisibilă, dar necesită completări de ordin tehnic

În cadrul aceleiaşi întâlniri a fost discutată şi introducerea în PNDR a măsurii de bunăstare a animalelor pentru porc şi pasăre, iar Comisia a precizat că propunerea este considerată admisibilă, dar necesită completări şi modificări de ordin tehnic.

Comisia a recomandat ca toate propunerile discutate şi agreate de principiu să fie transmise ca un pachet unic de modificări. Delegaţia română va transmite, în cursul lunii august, documentele ce cuprind modificările convenite, urmând ca la începutul lunii septembrie să fie supuse aprobării Comitetului de Monitorizare al PNDR şi, apoi, transmise Comisiei pentru a fi lansată consultarea internă la nivelul Comisiei Europene.

Vizualizat: 4821 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

1.
Play Experienta FEADR

Experienta FEADR

15 iulie 2011

Citeste si:

MADR: Se amână sesiunea a doua pe măsura 141

MADR: Se amână sesiunea a doua pe măsura 141

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale amână pentru 2012 cea de-a doua sesiune de depunere a proiectelor aferente măsurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, programată iniţial pentru luna octombrie.

Concurenţă între tinerii fermieri: Peste 4.000 proiecte depuse în sesiunea iulie 2011

Concurenţă între tinerii fermieri: Peste 4.000 proiecte depuse în sesiunea iulie 2011

Peste 4.000 de cereri de finanţare au fost depuse de tineri fermieri în sesiunea iulie 2011, valoarea acestora depăşind, pentru prima oară, alocarea sesiunii. Următoarea sesiune pe Măsura 112 va fi deschisă în noiembrie 2011. Beneficiarii vor putea primi maxim 40.000 euro pe exploataţie, iar măsura va fi accesibilă şi celor care nu au absolvit o şcoală cu profil agricol.

O nouă măsură în PNDR pentru bunăstarea animalelor şi mai mulţi bani pentru alte patru măsuri

O nouă măsură în PNDR pentru bunăstarea animalelor şi mai mulţi bani pentru alte patru măsuri

O nouă măsură, de bunăstare a animalelor - pentru porc şi pasăre, va fi introdusă în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), iar măsurile 121 Modernizarea exploataţiilor agricole, 123 Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, 312 Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi şi Leader vor primi alocări suplimentare, potrivit modificărilor PNDR discutate de reprezentanţii României cu cei ai Comisiei Europene.

PNDR: Sesiunea de proiecte pentru activităţi turistice pe Măsura 313, programată pentru septembrie 2011, a fost amânată

PNDR: Sesiunea de proiecte pentru activităţi turistice pe Măsura 313, programată pentru septembrie 2011, a fost amânată

Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR) a decis să amâne sesiunea de depunere de proiecte pentru Măsura 313 Încurajarea activităţilor turistice din PNDR, programată iniţial pentru perioada 1-30 septembrie 2011, pentru a putea îmbunătăţi condiţiile de accesare a fondurilor europene. Perioada exactă de desfăşurare a următoarei sesiuni de depunere a cererilor de finanţare va fi stabilită ulterior şi va fi anunţată în timp util.

PNDR: Cea de-a doua sesiune pentru fermele de semi-subzistenţă a fost amânată pentru anul viitor

PNDR: Cea de-a doua sesiune pentru fermele de semi-subzistenţă a fost amânată pentru anul viitor

Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR) din Ministerul Agriculturii a decis, luna aceasta, să amâne pentru începutul anului 2012 cea de-a doua sesiune pentru depunerea proiectelor aferente Măsurii 141 Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă, programată, iniţial, pentru 3-31 octombrie 2011.

APDRP: Avans de 50% pentru investiţii prin PNDR

APDRP: Avans de 50% pentru investiţii prin PNDR

Beneficiarii fondurilor europene pentru dezvoltare rurală pot solicita un avans de 50% din ajutorul public pentru investiţii pentru finanţarea proiectului aprobat, conform Regulamentului 679/2011 al Comisiei Europene, informează un comunicat al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).


Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii