Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dacian Cioloş şi-a exprimat nemulţumirea faţă de unele reacţii şi comentarii apărute în presă referitor la o parte dintre propunerile privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC). Acesta a apărat propunerea Comisiei Europene, afirmând că unele concluzii sunt pripite şi eronate şi subliinind importanţa dialogului şi a comunicării pentru a putea ajunge la un acord.
Cioloş: „Am auzit deja comentarii asupra unor propuneri pe care Comisia nu le-a făcut”
Potrivit Agerpres, Cioloş a recunoscut că este normal să existe reacţii diverse, deoarece „cu toţii (n.r. - Comisie, Parlament şi Consiliu) vom fi implicaţi în procesul de luare a deciziilor”, însă şi-a exprimat nemulţumirea faţă de unele reacţii apărute în presă după prezentarea, în 12 octombrie 2011, a propunerilor Comisiei Europene de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada 2014-2020.
„În presă am auzit deja reacţii în legătură cu anumite puncte care nu au fost aprofundate. Se fac deja comentarii asupra unor propuneri pe care Comisia nu le-a făcut. Se trag concluzii asupra unor elemente care niciodată nu au fost prezentate ca atare în propunerea legislativă a Comisiei”, a afirmat Cioloş, citat de Agerpres, în deschiderea unei dezbateri privind reforma Politicii Agricole Comune, care a avut loc în Parlamentul European (PE) şi la care au participat membrii Comisiei pentru Agricultură a PE şi miniştrii Agriculturii din Statele Membre.
Aprobarea PAC: Decizii politice asupra unor chestiuni tehnice
Dacian Cioloş a recunoscut şi că documentul propus de Comisie este unul „stufos”, dar că „este foarte important să fie studiat în profunzime conţinutul acestor propuneri”. „Este important să se înţeleagă tot ce s-a propus”, a subliniat comisarul european.
„Am început cu dezbaterea de anul trecut, care acum continuă, însă de data aceasta va trebui să ajungem la o decizie legată de toate elementele propuse. Acesta este şi specificul politicii comunitare. Trebuie să ajungem la o înţelegere pentru ca politica comunitară să-şi menţină coerenţa”, a mai afirmat Cioloş, care a admis, în acelaşi timp, că „se vor lua decizii politice pe marginea unor chestiuni tehnice”.
PAC trebuie să mulţumească şi agricultorii şi pe ceilalţi cetăţeni ai UE
Cioloş a subliniat, totodată, că noua propunere privind reforma PAC este „perfect coerentă” cu cea din comunicarea Comisiei din luna noiembrie a anului trecut, răspunzând astfel unei afirmaţii făcute în cadrul aceleeaşi dezbateri de preşedintele Comisiei pentru Agricultură din PE, Paolo de Casto, care a spus că iniţiativele din 2010 privind reforma PAC nu au fost urmate de măsuri la fel de ambiţioase în acest an.
Comisarul pentru Agricultură a mai afirmat că noile propuneri fac parte „dintr-o viziune de ansamblu privind reforma PAC, care ţine cont de nevoile agriculturilor, dar şi de aspiraţiile cetăţenilor europeni”. „PAC este o politică publică, iar dacă nu reuşim să împăcăm cele două părţi direct implicate - agricultorii şi publicul larg - atunci nu vom face decât să adâncim decalajul care există între ele. Agricultorii trebuie sprijiniţi pentru a-şi desfăşura munca în interesul societăţii”, a mai spus Cioloş.
Parlamentul European a găzduit în 7 noiembrie 2011 o dezbatere privind pachetul legislativ referitor la PAC în perioada 2014-2020, la care au participat membrii Comisiei de Agricultură din PE, miniştrii Agriculturii din UE şi comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dacian Cioloş.