Comisia Europeană nu oferă soluții pe termen scurt la problema disponibilității și prețului îngrășămintelor agricole, consideră fermierii europeni.
Mult-așteptata comunicare a Comisiei Europene pe tema îngrășămintelor, ce completează comunicările din martie, RepowerEU și Securitatea alimentară, nu oferă răspunsuri concrete la neajunsurile cu care se confruntă agricultorii europeni, susține conducerea Copa-Cogeca.
Aceștia susțin că, din cauza redresării economice post-Covid și apoi a războiului cauzat de Rusia în Ucraina, prețurile la îngrășăminte importante s-au triplat în unele cazuri! Stocurile fermierilor europeni se epuizează rapid, iar prețurile și disponibilitatea continuă să fie problematice pe termen scurt, în special pentru sezonul actual de aplicări în primăvara lui 2023. Nicio regiune din lume nu se confruntă astăzi cu creșteri de prețuri de o asemenea magnitudine!
Ce a propus Comisia Europeană
În acest context, propunerea Comisiei Europene de a suspenda tarifele la import pentru uree și amoniac și solicitarea ca statele membre să pună în aplicare ajutoarele de stat și să asigure accesul la gaze naturale pentru producătorii de îngrășăminte nu reprezintă un răspuns suficient la perturbările prezente acum pe piața îngrășămintelor, consideră reprezentanții fermierilor europeni.
Aceștia apreciază crearea unui observator de piață pentru îngrășăminte, lansarea unui Consiliu european pentru inovare pentru agricultura rezilientă, îmbunătățirea accesului la îngrășăminte ecologice, fluxurile de deșeuri și sprijinul pentru amoniacul verde, însă afirmă că sunt măsuri pe termen lung, care nu vor reduce impactul pe termen scurt asupra disponibilității și prețului îngrășămintelor.
Ce vor fermierii
Copa și Cogeca au sugerat extinderea suspendării tarifelor la import pentru toate îngrășămintele de nitrogen și fosfat.
Aceștia susțin că ar trebui facilitat și aspectul logistic și ar trebui să se asigure flexibilitate normativă. Aici este inclusă suspendarea aplicării limitei de 60 mg/kg la cadmiu pentru îngrășămintele fosfatice, pentru a permite livrarea din țări din Africa de Nord (Maroc) în locul Rusiei, precum și derogări la limitele stabilite de Directiva privind nitrații și facilitarea regulilor administrative privitoare la importuri. ”Regretăm profund că utilizarea materialelor RENURE nu a fost simplificată în comunicarea Comisiei Europene”, precizează Copa-Cogeca.
Christiane Lambert, Președinta Copa a reacționat: „Această nouă comunicare respectă tiparul. Comisia Europeană refuză, din motive ideologice, să acorde agricultorilor soluții pe termen scurt, ceea ce pune în pericol viabilitatea multor ferme. Ce sens are o nouă comunicare, dacă aceasta cuprinde atât de puține propuneri? Nu înțeleg logica acestei comunicări până la urmă: în ceea ce privește obiectivele pe termen lung, mi se pare că viziunea Comisiei este clară din 2019, când a fost lansată Strategia „De la fermă la consumator”. Restul propunerii a fost deja explicat în comunicările din martie.”
Pentru Ramon Armengol, președintele COGECA, comunicarea este îngrijorătoare și în termeni de coerență a exercițiului: „Comisia pasează responsabilitatea statelor membre, prin ajutoarele de stat și planurile strategice PAC. Ar putea apărea perturbări semnificative de piață, în funcție de reacția statelor membre. Îngrășămintele sunt un factor de producție cheie în agricultură, și este foarte îngrijorător că nu avem un răspuns clar pe acest subiect. Sperăm să avem un schimb de opinii cât de curând cu Comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski, pentru a înțelege cum poate planul Comisiei să răspundă în mod concret la problemele care vor decurge din comunicarea sa.”