Cu ocazia vizitei efectuate zilele trecute la Cluj-Napoca, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a purtat o discuţie în cadrul târgului expoziţional Agraria cu membri asociaţiilor crescătoare de bovine din zona Transilvaniei.
„Pentru mine, sectorul de creştere a animalelor rămâne unul important. Cu experienţa pe care am acumulat-o în România, încerc să fac ceea ce se poate face pentru ca la nivel european sectorul acesta să fie susţinut, în ciuda tuturor presiunilor de piaţă care pot apărea cu produsele care se importă din afara Uniunii Europene”, le-a explicat Dacian Cioloş fermierilor români.
Demnitarul european crede că sectorul zootehnic are o importanţă economică prin ceea ce produce pentru piaţă dar în acelaşi timp este vital pentru menţinerea activităţii, a locurilor de muncă din mediul rural. „În zonele de deal şi de munte dacă nu există creşterea animalelor este riscul să nu existe nimic din punct de vedere al activităţii economice. În acest sens, în propunerile pe care Comisia Europeană le-a făcut pentru viitoarea politică agricolă comună, am încercat să facem în aşa fel încât să nu se mai poată spune nici în România că nu putem da un anumit sprijin pentru că nu ne lasă Uniunea Europeană”, a spus Cioloş.
Prime suplimentare pentru fermierii de la deal şi munte
„I-am transmis şi noului ministru desemnat al agriculturii (Daniel Constantin - n.r.) că îi sugerez să se gândească de pe acum ce vrea România să facă din 2014 încolo pe anumite obiective prioritare. Pentru zonele defavorizate va exista nu numai posibilitatea de a lua o primă suplimentară prin programul de dezvoltare rurală, care există şi în prezent, dar din 2014 se vor recalcula drepturile de subvenţie după un nou sistem. Astfel, statele membre, aşadar şi guvernul României, ar putea deja să decidă ca plata de bază la hectar pentru zonele defavorizate să fie mai mare decât plata medie în România, care este cuprinsă în pilonul I. Din 2014 încolo, România va putea lua o parte din alocarea bugetară pentru subvenţii pe care să o acorde în sectorul creşterii bovinelor, mai ales în zonele defavorizate, ca plată pe cap de animal, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă în sectorul ovine”, a precizat comisarul european.