România respectă standardele europene de creştere pentru mai mult de 95% din efectivele de păsări ouătoare, iar cele câteva ferme care mai au probleme vor finaliza investiţiile până la finele lunii februarie, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
“Mai avem doar câteva ferme care mai au probleme cu cuştile 'neîmbunătăţite' pentru găini ouătoare. Cred că în cel mult două luni vor finaliza investiţiile, deşi termenul permis de UE este de 30 iunie 2012. Oricum, toate ouăle provenite de la găini crescute în astfel de baterii nu au mai fost comercializate pe piaţa românească de la 1 ianuarie 2012, fiind orientate direct către procesare”, a precizat Van.
Preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, a confirmat că România nu are nicio problemă în sectorul avicol pentru că au fost luate la timp toate măsurile.
“România nu are acum o problemă de sector naţional vizavi de creşterea găinilor ouătoare în cuşti neîmbunătăţite deoarece, împreună cu UCPR, nu am făcut rabat în a monitoriza achiziţiile în anii trecuţi şi în a respecta normele europene, chiar dacă acestea au fost mai costisitoare. Acestea ne aduc acum în poziţia de a avea supravieţuirea acestui sector, dar şi de a fi în competiţie cu ţările UE”, a declarat Radu Roatiş.
Potrivit datelor ANSVSA, la mijlocul lunii decembrie, România deţinea 29 de exploataţii care se aflau în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor, deşi 18 dintre acestea au anunţat că se vor alinia până la finele lui 2011. De asemenea, alte 9 exploataţii comerciale vor face investiţiile pentru a respecta normele europene până la finele lunii iunie 2012, în situaţia de a fi închise fiind doar două exploataţii.
Sursa: Agerpres