Adama
AGRICOVER

Parlamentul European propune acţiuni internaţionale pentru salvarea rezervelor de peşte

Publicat: 18 noiembrie 2011 - 12:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Potrivit unei rezoluţii votate joi, 17 noiembrie a.c., de către Parlamentul European, UE trebuie să promoveze acţiunea internaţională pentru lupta împotriva pescuitului ilegal, inclusiv prin intensificarea inspecţiilor pe mare, închiderea pieţelor produselor maritime ilegale şi impunerea de sancţiuni asupra statelor care neglijează aceste obligaţii.

Având în vedere că două treimi din apele lumii sunt dincolo de jurisdicţia naţională, iar rezervele de peşte şi flotilele de pescuit sunt foarte mobile, pescuitul ilegal, nereglementat şi neraportat (IUU) nu poate fi contracarat decât prin cooperare internaţională, au spus deputaţii europeni.

„Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult să promoveze o cooperare internaţională eficientă pentru a combate pescuitul ilegal.Avem nevoie să împiedicăm operatorii fără scrupule să schimbe pur şi simplu steagul vaselor pe care operează pentru a-şi eluda responsabilităţile. Dacă ne amintim că deja multe specii şi rezerve de peşte în lume sunt ameninţate cu dispariţia, pescuitul ilegal ar putea să fie ultima lovitură într-un domeniu deja afectat la maximum”, a spus raportorul Isabella Lövin, citat de green-report.

Între 11 şi 26 milioane de tone de peşte provin anual din pescuitul ilegal

În acest context, Parlamentul solicită Comisiei şi Statelor Membre să promoveze această chestiune în forurile internaţionale şi să înceapă consultările cu celelalte state cu pieţe majore, cum ar fi SUA, Japonia şi China, în legătură cu dezvoltarea instrumentelor legale internaţionale, posibil sub auspiciile ONU, pentru oprirea, aducerea în justiţie şi condamnarea celor implicaţi în pescuitul ilegal, nereglementat şi ne-raportat („IUU fishing”).

Deputaţii europeni vor de asemenea că Uniunea Europeană să înfiinţeze un registru al vaselor de pescuit autorizate să pescuiască şi să înfiinţeze o listă a celor angajate în pescuitul ilegal.

Sancţiuni împotriva statelor care îşi neglijează îndatoririle

Statele care nu reuşesc să-şi îndeplinească obligaţiile internaţionale, de exemplu să asigure respectarea regulilor de către vasele care arborează steagul acestor state, trebuie să fie sanctionate, potrivit rezoluţiei.

Deputaţii europeni vor de asemenea să ceară Comisiei Europene să examineze posibilitatea că ajutorul provenit din sistemul generalizat de preferinţe (GSP plus) al Uniunii Europene să fie condiţionat de respectarea de către ţările candidate a regulilor FAO (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultur[) şi ONU împotriva pescuitului ilegal.
Sursa: green-report

Vizualizat: 2092 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Pescarii din Delta Dunării îşi trasmit nemulţumirile la Parlamentul European

Pescarii din Delta Dunării îşi trasmit nemulţumirile la Parlamentul European

Pescarii din Delta Dunării vor condiţii de desfăşurare a activităţii similare cu cele ale pescarilor din delta Ebrului (Spania), astfel încât săptămâna viitoare vor transmite la Parlamentul European un memoriu cu nemulţumirile lor.

Noua legislaţie UE limitează utilizarea aditivilor alimentari autorizaţi

Noua legislaţie UE limitează utilizarea aditivilor alimentari autorizaţi

Conform noii legislaţii europene, printre produsele alimentare care nu vor mai conține aditivi alimentari vor fi pâinea, iaurtul nearomatizat, untul, compotul, pastele făinoase și mierea.

Rompescaria: Acvacultura va primi, din 2014, cel puţin la fel de mulţi bani ca în perioada 2007-2013

Rompescaria: Acvacultura va primi, din 2014, cel puţin la fel de mulţi bani ca în perioada 2007-2013

România va primi pentru acvacultură, în viitoarea politică europeană a pescuitului, cel puţin la fel de mulţi bani ca cei de care beneficiază în prezent, a declarat preşedintele Patronatului Rompescaria, Gheorghe Ştefan.

Se dezbate reforma politicii comune în domeniul pescuitului

Se dezbate reforma politicii comune în domeniul pescuitului

Reprezentanţa Comisiei Europene şi direcţia generală pentru pescuit (DG MARE) organizează o dezbatere cu privire la reforma politicii comune în domeniul pescuitului şi a implicaţiilor acesteia pentru statele membre.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii