Trei dintre cele opt ferme de creştere a găinilor ouătoare nu vor mai putea vinde ouă pentru consumul populaţiei începând din 1 ianuarie 2012, din cauză că nu respectă condiţiile de bunăstare a păsăsrilor cerute de Uniunea Europeană. Ouăle provenite de la găini crescute în baterii neîmbunătăţite, marcate cu cifra 3, vor mai putea fi valorificate doar spre industrializare sau proprietarii fermelor trebuie să îşi schimbe profilul de activitate şi să se reorienteze spre creşterea puilor de carne.
În judeţul Sibiu sunt opt ferme de creştere a găinilor ouătoare. În trei dintre aceste ferme găinile sunt crescute în baterii neîmbunătăţite (ouăle provenite din aceste ferme sunt marcate cu cifra 3), în patru ferme găinile sunt crescute la sol (ouăle sunt marcate cu cifra 2) şi într-o singură fermă găinile sunt crescute în sistem semi-liber, tradiţional (ouăle sunt marcate cu cifra 1), potrivit datelor DSVSA Sibiu, citate de Agerpres.
Din totalul de 520.000 de păsări din judeţul Sibiu, 310.000 găini sunt crescute în 12 ferme comerciale (8 ferme de găini ouătoare, 3 ferme de pui de carne şi o fermă de prepeliţe), care posedă documente de înregistrare sanitară veterinară emise de DSVSA Sibiu, în timp ce 220.000 de păsări sunt crescute în 30.530 de gospodării ale populaţiei.
10% din găinile ouătoare din România sunt crescute în baterii neconvenţionale
În sistemul avicol din ţara noastră, peste 90% din efectivele totale de 5 milioane de găini ouătoare sunt crescute în condiţii care respectă standardele europene de bunăstare a păsărilor, iar 10 % din efective mai sunt crescute în baterii neconvenţionale.
Comisia Europeană a anunţat deja că aproximativ 51 de milioane de găini ouătoare crescute în cuşti neamenajate riscă să conducă, în 2012, la deschiderea unor proceduri de restricţii pentru cel puţin 11 state ale UE, printre care şi România.