“Pachetul laptelui”, conceput pentru a asigura perspective de viitor pe termen lung pentru sectorul fermelor de lapte după ce sistemul cotelor va înceta să se aplice în 2015, este pe deplin aplicabil de miercuri, informează un comunicat al Comisiei Europene.
Setul de măsuri are drept principal scop ameliorarea poziţiei producătorilor de lapte în lanţul de furnizare şi vizează, de asemenea, orientarea sectorului către un viitor mai sustenabil şi mai orientat către piaţă.
Noile reglementări au fost date publicităţii la 30 martie acest an, unele prevederi au intrat apoi în vigoare la 2 aprilie, în timp ce ultimele au devenit aplicabile abia la 3 octombrie, şase luni mai târziu.“Este o schimbare de ritm pentru sectorul laptelui care are loc astăzi, când 'Pachetul laptelui' este pe deplin implementat. Este important ca producătorii să profite de acest nou cadru de reglementare şi să se organizeze mai bine şi, în consecinţă, să aibă mai multă influenţă în lanţul de aprovizionare”, a declarat miercuri comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Ce prevede Pachetul laptelui
Pachetul prevede posibilitatea încheierii de contracte scrise între producători şi procesatori, precum şi posibilitatea de a negocia termeni contractuali în mod colectiv, prin intermediul organizaţiilor producătorilor. De asemenea, sunt prezentate o serie de noi reguli ale UE pentru formarea unor organizaţii inter-ramuri, care să le permită actorilor din lanţul de furnizare a laptelui să discute şi să îşi asume anumite activităţi. În plus, 'Pachetul laptelui' conţine o serie de măsuri de creştere a transparenţei.
Potrivit sursei, setul de măsuri se va aplica până în 2015, iar CE este mandatată să raporteze în 2014 şi 2018 despre situaţia din piaţă şi despre gradul de implementare a măsurilor. Aceste evaluări trimise către Consiliul UE şi Parlamentul European vor evalua în special efectul măsurilor pachetului asupra producătorilor de lapte şi a producţiei de lapte din regiunile dezavantajate şi vor prevede potenţiale stimulente pentru a încuraja fermierii să se alăture unor organizaţii comune.