Reprezentanţa Comisiei Europene şi direcţia generală pentru pescuit (DG MARE) organizează o dezbatere cu privire la reforma politicii comune în domeniul pescuitului şi a implicaţiilor acesteia pentru statele membre.
Evenimentul, la care vor participa experţi DG MARE şi reprezentanţi ai organizaţiilor de profil din Romînia, va avea loc vineri, 28 octombrie, cu începere de la orele 09:30, la sediul din strada Vasile Lascar 31, Bucureşti.
Politica comună în domeniul pescuitului (PCP)
De secole, flotele de pescuit trec, asemenea peştilor, de la o mare la alta, fără a ţine cont de frontiere. Întrucât activităţile unei flote de pescuit pot influenţa şansele altor flote, ţările UE au hotărât să gestioneze împreună acest sector, prin politica comună în domeniul pescuitului (PCP). Aceasta reuneşte o serie de măsuri menite să pună bazele unei industrii europene a pescuitului prospere şi durabile.
Principalele arii de acţiune ale politicii comune în domeniul pescuitului sunt:
• stabilirea de norme care să garanteze că sectorul european al pescuitului este durabil şi nu dăunează mediului marin;
• punerea la dispoziţia autorităţilor naţionale a instrumentelor de care au nevoie pentru aplicarea acestor norme şi sancţionarea contravenienţilor;
• monitorizarea dimensiunilor flotei europene de pescuit şi prevenirea extinderii acesteia;
• acordarea de sprijin financiar şi tehnic pentru iniţiative care pot contribui la durabilitatea sectorului;
• participarea la negocieri în numele ţărilor UE în cadrul organizaţiilor internaţionale şi în relaţiile cu ţări terţe din lumea întreagă;
• sprijinirea dezvoltării unui sector dinamic al acvaculturii (creşterea peştilor, a fructelor de mare şi a algelor);
• finanţarea cercetării ştiinţifice şi a colectării de date, pentru a garanta că elaborarea politicilor şi luarea deciziilor au o bază solidă (a se vedea secţiunile Cercetare şi Colectarea datelor)
Comisia a iniţiat o reformă a politicii comune în domeniul pescuitului pentru a-i creşte eficienţa în ceea ce priveşte garantarea viabilităţii economice a flotelor europene, conservarea stocurilor de peşte, armonizarea cu politica maritimă şi furnizarea pe piaţă a unor alimente de calitate.