Comisia Europeană este dispusă să autorizeze temporar cota voluntară de lapte cerută de fermierii din mai multe state membre UE, ca măsură de a contracara preţurile scăzute care au afectat industria lactatelor, a anunţat, pe 14 martie 2016, comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan.
Planul de urgenţă, în valoare de 500 milioane de euro, anunţat în luna septembrie 2015 nu a fost suficient pentru a-i ajuta pe agricultorii europeni care se confruntă cu o scădere a preţurilor la carnea de porc şi lapte. La sosirea sa la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor europeni ai Agriculturii, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, s-a angajat să „prezinte un nou pachet de măsuri semnificative”, notează AFP, citată de Agerpres. Au existat o sută de propuneri de noi măsuri, a subliniat ministrul olandez al Agriculturii, Martijn van Dam, a cărui ţară asigură, în prezent, preşedinţia rotativă a UE.
Franţa, prima putere agricolă europeană, susţine că a reuşit să pună la punct o poziţie comună în jurul unor măsuri destinate „să stabilizeze şi ulterior să reducă” producţia de lapte.
Sunt pregătit să propun aplicarea unor astfel de reguli, a declarat Phil Hogan în faţa miniştrilor europeni ai Agriculturii, deschizând calea pentru o măsură care permite operatorilor din sectorul laptelui să se înţeleagă, pe bază voluntară, cu privire la reducerea temporară a producţiei. Modalităţile complete ale acestei măsuri ar urma să fie finalizate de Comisie şi sper că vom fi în măsură să le comunicăm statelor membre în scurt timp, a adăugat Hogan. O asemenea măsură ar putea să se lovească însă de opoziţia Irlandei, Suediei şi Danemarcei, care şi-au majorat producţia de lapte, precum şi de cea a Marii Britanii, ostile măsurilor de intervenţie pe piaţă.
VIDEO: Ministrul Agriculturii Achim Irimescu explică modul în care măsura de limitare voluntară a producţiei de lapte i-ar putea ajuta pe fermierii români.
O altă măsură anunţată de Hogan, destinată să îi protejeze pe fermieri de scăderea preţurilor, vizează majorarea nivelului stocurilor pentru laptele praf până la 218.000 tone, respectiv de unt, până la 100.000 de tone.
Foto de la protestul fermierilor francezi din iulie 2015: "1 ţigaretă - 37 cenţi, 1 litru de lapte - 29 cenţi"
De asemenea, Spania a insistat pentru o revizuire a preţurilor de în sectorul fructelor şi legumelor. Alte propuneri ale statelor membre vizează acordarea de credite la export, o idee care nu a fost exclusă de Executivul comunitar. Cu toate acestea, Comisia a avertizat deja că nu are intenţia să accepte noi cheltuieli finanţate de noi fonduri şi că are reticenţe în a utiliza „rezerva de criză europeană”, deoarece aceştia sunt banii fermierilor, mai notează Agerpres.