Adama
AGRICOVER

CIOLOŞ: 'Va fi tot mai greu de justificat subvenţiile la hectar!'

Publicat: 27 octombrie 2020 - 17:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La câteva zile după votul din Parlamentul European pe tema viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), fostul comisar european Dacian Cioloş a organizat un briefing de presă online în care şi-a exprimat opinia cu privire la impactul pe care îl va avea reforma PAC asupra fermierilor români şi nu numai, dacă aceasta va fi adoptată în forma agreată în plenul de la Strasbourg.

Iată câteva dintre ideile expuse de liderul Renew Europe, a treia formaţiune politică din Parlamentul European, cu această ocazie:

Dacian_Ciolos-Renew_Europe_b"Nu aş îndrăzni să vorbesc de o reformă a Politicii Agricole Comune, pentru că sunt nişte modificări, unele dintre ele într-adevăr de substanţă, dar din punctul meu de vedere nu e cu adevărat o reformă care să schimbe paradigma de funcţionare a Politicii Agricole Comune. Eu cred că dacă în următorii 5-7 ani nu reuşim să regândim complet modul de funcţionare a agriculturii din Uniunea Europeană, pornind de la priorităţile societăţii europene din momentul de faţă, riscăm să avem tăieri şi mai masive ale bugetului PAC, pentru că subvenţiile la hectar sau plăţile directe în general vor fi din ce în ce mai greu de justificat...

Elementele de noutate ţin în primul rând de ideea aceasta de Planuri Naţionale Strategice. Fiecare stat membru va trebui să elaboreze un Plan Naţional Strategic în care să specifice cum intenţionează să pună în practică obiectivele care au fost convenite la nivel european şi care sunt definite în jurul mediului şi a schimbărilor climatice, a chestiunii legate de reînnoirea generaţională în agricultură - instalarea tinerilor fermieri dar şi a noilor veniţi în agricultură, care au peste 40 de ani. Fiecare stat membru va trebui să pună în aplicare măsurile de consultanţă şi consiliere a fermierilor pentru a integra în practica lor agricolă măsurile legate de ecologie, de mediu şi de digitalizare...

Mai multă flexibilitate şi mai puţină birocraţie

Avantajele acestei noi abordări ar fi că va exista multă claritate la nivel naţional. Fiecare stat membru va putea să îşi adapteze măsurile de la nivel european la specificul naţional într-un plan multianual, pe şapte ani. Regulile stabilite la nivel european vor fi traduse la nivel naţional într-un mod mai eficient şi mai simplu şi mai clar pentru fermieri. Ar trebui să fie mai puţină birocraţie pentru că va exista şi o flexibilitate mai mare pentru fiecare stat membru...

Va exista şi posibilitatea de a coordona mai bine măsurile din Pilonul 1, deci susţinerea asta directă la hectar sau pe anumite tipuri de culturi sau pe măsurile de mediu din plăţile directe din primul pilon cu măsuri din programele de dezvoltare rurală. Pe de altă parte, fiecare stat membru va trebui să introducă o definire a ce înseamnă fermier activ. Ar putea fi excluşi din categoria de fermier activ cei care de fapt nu au ca principală activitate agricultura...

Sprijin pentru zonele afectate de secetă

Tot în planul acesta naţional strategic va trebui bine definit sprijinul pentru anumite zone defavorizate, respectiv zonele montane sau zonele cu anumite handicapuri naturale specifice, cum ar fi de exemplu în România sudul Olteniei sau Dobrogea, care prezintă un risc masiv de deşertificare. Sau felul în care sunt menţinute pajiştile şi păşunile permanente, un obiectiv prioritar la nivel european...

Un alt element de noutate îl reprezintă aşa-numitele eco-scheme. 30 la sută din suma plăţilor directe vor fi acordate doar agricultorilor care decid să implementeze câteva măsuri din aceste eco-scheme, care practic fac legătura între Politica Agricolă Comună şi Pactul Verde. Asta înseamnă că pentru ca un agricultor să beneficieze de aceşti 30% la capitolul plăţi directe ar trebui să se angajeze că pune în aplicare anumite practici agricole care sunt benefice mediului, biodiversităţii, calităţii apei, a solului sau care reduc emisiile de carbon, măsuri ce nu sunt vizate în acele condiţionalităţi care sunt obligatorii. Eco-schemele urmează să fie mai bine definite în negocierile dintre Parlament şi Consiliu de Miniştri. Comisia Europeană urmează să vină cu nişte propuneri legislative complementare care să definească cadrul în care se vor pune în aplicare aceste eco-scheme, însă fiecare stat membru va avea libertatea să definească propria sa listă de măsuri".

Vizualizat: 3212 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

21 noiembrie 2024 - 14:37

Crescătorii de animale din România au mereu probleme cu pășunea închiriată de la primării. Se întâmplă adesea ca aceste suprafețe să ajungă la cei care nu dețin animale și nu pot asigura încărcătura minimă de 0,3 UVM/hectar. Legea se schimbă, anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 20 noiembrie 2024, cu crescătorii de ovine.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii